Vrei varză murată de calitate? Respectă toți acești pași și nu vei greși. Puțină lume știe acest secret

Varza murată este una dintre delicatesele pe care, toamna, gospodinele o pregătesc, pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale, dar și pentru salate. Iată care este rețeta de varză murată.

Varza murată este utilă pe timpul iernii, și nu numai, la sarmale, dar și în alte preprate culinare. Însă, multe gospodine fac cea mai mare greşeală, atunci când o pun la murat.

 

Cea mai mare greşeală pe care o fac gospodinele

Pentru a avea parte de o varză gustoasă,   butoiul trebuie să fie de stejar. Cea mai mare greşeală pe care o fac gospodinele este s-o pună în butoaie de plastic.

Varza se lasă aproximativ 15 zile afară, ca să o atingă bruma şi să se frăgezească. Butoiul de stejar se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, ca să se cureţe de impurităţi.

Butoiul se spală iar, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

 

La 25 de căpăţâni de varză avem nevoie de 20 crengi de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean,  10 legături de cimbru uscat, 4-5 pumni boabe de porumb, sare, cam 1,5 kg, grunjoasă, 1 pahar piper boabe, 3-4 gutui galbene.

Cum se pune varza la murat

“Verzele se curăţă de primele foi şi se scobesc în zona cotorului, apoi se îndeasă bine în butoiul de lemn, cu scobitura în sus. Se pune sare pe fiecare varză, iar în butoi, printre ele se mai pun rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper şi felii tari de gutuie. Se pune un alt strat de verze şi se continuă procedura până se umple butoiul. 

Ultimul strat trebuie să fie de sare şi nu de varză.

Apoi se potriveşte capacul şi se apasă cu o greutate, ca să îşi lase varza apa mai repede. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se lasă aşa o zi şi o noapte, fără să se umble la el. Dacă după acest interval varza nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, suficientă cât să acopere compoziţia. După o săptămână, se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama de varză  şi se toarnă înapoi în butoi, pe deasupra. 

O dată pe săptămână se mai trage zeamă, se scoate şi se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama din butoi, până când varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în funcţie de cât de cald sau frig este afară. După 3 săptămâni de când a fost pusă la butoi, varza murată din butoi ar trebui să fie bună” ne-a explicat Maria Popa.