Valul 4, NECRUȚĂTOR cu copiii: 180 de minori, infectați cu COVID-19, 14 dintre ei internați la Terapie intensivă

Pandemia de coronavirus afectează din ce în ce mai mulți copii din România, pe zi ce trece fiind raportate noi cazuri de infectare apărute în rândul celor mici. Odată cu apariția valului 4 al pandemiei, chiar și în bilanțul zilnic făcut public de autorități a început să fie raportat numărul de copii infectați, precum și cel al minorilor aflați internați în spitale, respectiv în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) ale unităților medicale din țară.

Astfel, conform bilanțului dat astăzi publicității de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în prezent, în spitalele din România sunt internați cu COVID-19 180 de copii, 14 dintre ei fiind la Terapie Intensivă.

Situația din spitale vine să confirme avertismentul lansat zilele trecute de medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, care spunea că în zilele și perioada următoarre va crește numărul copiilor infectați și mulți vor ajunge la Terapie Intensivă cu forme grave.

Anunțul medicului a venit în contextul deschiderii școlii cu prezență fizică, pe 13 septmebrie, și al vaccinării reduse în rândul copiilor cu vârste mai mari de 12 ani.

„Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește. De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în Terapie Intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în Statele Unite. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față, la nivel populațional, cu atât mai mult într-o populație nevaccinată, cum sunt copiii, unde vorbim de colectivități mari, în care toate bolile respiratorii, începând de la viroze obișnuite, bolile copilăriei, toate se răspândesc foarte ușor în colectivitate și generează focare mari de îmbolnăvire”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în prima zi de școală, la o televiziune de știri.

Medicul a spus și cum se poate evita creșterea accelerată a îmbolnăvirilor în rândul copiilor, respectiv limitarea acestor infectări: vaccinarea părinților și bunicilor, pe lângă măsurile necesare în școli.

Acesta a spus că este nevoie de „respectarea măsurilor de prevenție – masca, distanțarea, igiena, aerisirea claselor, dar, foarte important este vaccinarea în mod deosebit a adulților. Și mesajul este către adulți: să se vaccineze, să respecte măsurile de prevenție și, în felul acesta, noi evităm de fapt acele cazuri severe, internările și decesele, ceea ce ne interesează foarte mult”.