Valeriu Gheorghiță a dat cea mai proastă veste. Ce se întâmplă din septembrie

Deși au avut loc mai multe relaxări și mai urmează, se pare că specialiștii și autoritățile se tem că valul patru este tot mai aproape. Valeriu Gheorghiță avertizează că situația începe să se complice și lucrurile ar putea scăpa de sub control, astfel încât să ajungem din nou la 1500 de cazuri de covid zilnic.

Valul al patrulea ar putea veni în septembrie
În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre valul al patrulea de coronavirus. Valeriu Gheorghiță a explicat că este tot mai aproape, având în vedere că numărul de infectări a început să crească din nou în ultima perioadă și sunt șanse ca până în septembrie să ajungem la peste 1500 de cazuri zilnic.

„Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”, a declarat mediul Valeriu Gheorghiță.

Medicul spune că situația depinde mult de comportamentul nostru, de cât de mult ne protejăm, dar mai ales de campania de vaccinare. Dacă românii se vaccinează în număr mare la momentul potrivit, putem evita izbucnirea unui nou val de îmbolnăviri. Dacă ne vom vaccina în număr mai mare, consecințele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici, așa cum zice medicul.

Nevaccinații, predispuși la infectarea cu Delta
Valeriu Gheorghiță a mai spus și că cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, îl au oamenii care nu sunt vaccinați. Deși este mult mai puternic în spațiile închise, riscul este ridicat și în aer liber, având în vedere că vor avea loc concerte, festivaluri, unde va participa un număr mare de oameni.

Gheorghiță a spus că în acest moment nu se discută despre restricționarea participării la evenimente și nici despre impunerea unor noi măsuri din cauza tulpinii Delta. Noi restricții vor fi stabilite atunci când specialiștii și autoritățile competente vor considera.

Cât despre a treia doză de vaccin, spune că nu există prea multe informații în acest sens, ci este nevoie tot de recomandarea specialiștilor.

„E un aspect pe care îl analizăm. Așteptăm mai multe date științifice, care e recomandare FDA și ce se întâmplă la nivel european. Această decizie trebuie fundamentată științific”, a adăugat el.