Un nou trend în România! Case rezistente la cutremur, construite cu un buget de cel mult 2.500 de euro

A apărut un nou trend în România – construcția caselor ecologice, în special din baloți de baie, fiind necesar un buget de cel mult 2.500 de euro.

A apărut un nou trend în România

– construcția caselor ecologice, în special din baloți de baie, fiind necesar un buget de cel mult 2.500 de euro.

Construcţia caselor din baloţi de paie a început la mijlocul secolului al XIX-lea în Nebraska, SUA.

Acestea nu sunt case din chirpici, ci locuințe rezistente, solide şi eficiente energetic.

„Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa.

Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă

şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19%

apă în interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu.

Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde”, a explicat arhitectul Bogdan Mureşan.

Pentru construcţia unei astfel de locuinţe trebuie să fie respectate câteva reguli esențiale, prima dintre acestea fiind construcția unei fundații de pietre de până la 70 de centimetri.

„Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar. Urmează apoi o placă de beton armat.

După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi

de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice,

cu şuruburi. Astfel, aceşti pereţi de cinzeci de centimetri lăţime pot suporta fără nici o problemă o casă normală de până

la patru metri înălţime la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Această structură, foarte simplă, poate avea şi o mansardă.

Totul trebuie apoi tencuit cu lut şi paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperişul se face în general din lemn”, a mai expliact Bogdan Mureşan.

O casă din baloţi de paie de 75 de metri pătraţi costă 1.000 de euro, dacă beneficiarul are materialele la îndemână.

Este nevoie de piatră, puţin lemn, lut şi baloţi de paie. Se poate construi în regie proprie cu ajutorul a câţiva prieteni în două-cinci săptămâni.

O astfel de casă are un confort termic sporit, deoarece zidul din baloţi are 50 de centrimetri grosime.

Se poate face şi un acoperiş înverzit, şi atunci costurile de încălzire se reduc cu 30%.

Materialele costă mai mult de 1.000-1.500 de euro. Astfel, cu achiziționarea acestora, casa va costa cel mult 2.500 de euro. sursa:a1.ro