Ultima oră: Se închid şcolile din România? Ministrul Educaţiei, anunţ important!

Ministrul Educației a făcut noi declarații. Sorin Cîmpeanu a transmis că ordinul comun cu MS permite ca, indiferent de numărul cazurilor de C.OV.ID-1.9, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online.

Declarațiile făcute de Cîmpeanu au venit după ce Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca şcolile să decidă singure dacă se închid sau nu la incidenţa cazurilor de COV.ID-19 de peste 6 la mie.

Ce a transmis Sorin Cîmpeanu
„Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul sănătăţii că indiferent de numărul cazurilor de inf.ectare, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online.

Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Politicianul a declarat că activitatea didactică se desfăşoară la nivel national, iar reglementările privesc întregul sistem. De asemenea, deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare.

„Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate.

Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asiguram de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi mnistrul educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, precizează Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu invocă prevederile din ordin conform cărora, în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de învăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar şi în situaţia în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică. De asemenea, a vorbit despre prevederile care stabilesc că „măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB”.

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii, respectiv la decizia Consiliului de Administraţie, în baza principiului descentralizării.