Ultima Ora! Raportarea testelor rapide pentru COVID-19, obligatorie în România

Începând de luni, 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID-19 va fi obligatorie în România.

Astfel că, pe lângă testele PCR, cabinetele și clinicile medicale, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide.

Decizia intră în vigoare începând de astazi, iar în bilanțul comunicat zilnic de GCS ar urma să se vadă și aceste rezultate, ale testelor rapide antigen. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a confirmat informația pentru postul de televiziune Antena 3.

Testele rapide pentru infecția cu SARS-CoV-2, raportate începând de luni

În ceea ce privește rezultatele acestor tipuri de teste, părerile sunt împărțit. Unii specialiștii susțin că eficiența lor este de aproximativ 50%,

în timp ce pe de altă parte există specialiști care sunt de părere că au un rezultat precis de până la 90%.

Un expert în sănătate, despre faptul că în România se fac de zece ori mai puține teste

Un expert în politici de sănătate publică susține că „nu are o explicație rațională” în ceea ce privește numărul de teste COVID-19 din România, care este de zece ori mai mic în ultimele săptămâni.

În România, potrivit datelor oficiale, se îmbolnăvesc de COVID-19 de două ori mai puțini oameni în ultimele două săptămâni. De asemenea, se fac de zece ori mai puține teste de tip PCR capacitatea maximă de testare a țării.

Răzvan Cherecheș: „Eu nu am nicio explicaţie raţională”

„Eu nu am nicio explicaţie raţională. Sincer, sunt perplex de această situaţie. Activitatea de testare ar trebui să funcţioneze independent de sărbători şi de weekenduri. De asta se lucrează în ture, de asta se prioritizează. Testarea este o prioritate pentru sănătatea din România.

De infectat, ne infectăm şi de sărbători în weekenduri”, a susținut Răzvan Cherecheș potrivit observatornews.ro.

„Testele rapide, de antigen, sunt foarte bune în momentul de faţă”

În acestă perioadă, din ce în ce mai mulți români apelează la testele rapide de diagnosticare.

„Realmente cred că este nevoie de teste rapide de diagnostic. Însă, cred că este foarte important să ţinem legătura cu medicul de familie. Testele rapide, de antigen, sunt foarte bune în momentul de faţă,

 

având în vedere că la o persoană simptomatică, mai ales în primele zile de la debut, rata de concordanţă cu testele PCR este foarte mare”, a mai explicat Răzvan Cherecheș. scrie gandul.ro