ULTIMA ORA! Încă nouă persoane au fost confirmate cu tulpina Delta în România. În total, 57 de români au virusul mutant
Încă 9 persoane au fost confirmată cu tulpina Delta în România. Mai întâi a fost un bărbat din Paşcani, care nu era vaccinat anti-covid. Acesta a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
UPDATE: Tulpina Delta se extinde şi în România. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat că până miercuri în România au fost înregistrate 57 de cazuri de infectare cu tulpina Delta și un deces la o persoană de 72 de ani, din Pitești.
Potrivit CNCAV, în România, au fost confirmate 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.
UPDATE: Încă opt cazuri de infectare cu tulpina Delta au fost confirmate miercuri, în Moldova, după ce în aceeaşi zi medicii de la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au identificat cazul unui pacient din Paşcani infectat cu această tulpină.
Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat miercuri că laboratorul din cadrul spitalului a identificat în total încă opt pacienţi infectaţi cu tulpina Delta.
”Circulaţia tulpinii Delta era pentru noi medicii o certitudine, însă nu era încă identificată în laborator. Avem în prezent opt asemenea cazuri. Sunt şapte pacienţi din Bacău din două focare care nu au legătură unul cu altul. Mai este un pacient din judeţul Iaşi. Cu toţii sunt stabili”, a afirmat medicul Florin Roşu.
Tot miercuri, medicul Florin Roşu a anunţat că tulpina Delta a fost identificată în cazul unui bărbat din municipiul Paşcani, internat în prezent la spitalul ieşean.
„Pacientul a ajuns în stare gravă la noi. A necesitat îngrijiri la Terapie Intensivă, după ce a dezvoltat o formă severă. Nu era vaccinat, iar în urma tratamentului starea lui s-a ameliorat. Va fi mutat de la Terapie Intensivă într-un salon obişnuit”, a declarat medicul Florin Roşu.
El a spus că DSP Iaşi a efectuat ancheta epidemiologică în acest caz şi au fost identificaţi contacţii bărbatului.
Încă o persoană a fost confirmată cu tulpina Delta în România. Un bărbat din Paşcani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, însă, din fericire, starea acestuia s-a ameliorat în ultimele zile.
Încă o persoană a fost confirmată cu tulpina Delta în România
Directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu a declarat miercuri că tulpina Delta este prezentă în judeţul Iaşi, fiind identificată în cazul unui bărbat din municipiul Paşcani, internat în prezent la spitalul ieşean.
„Pacientul a ajuns în stare gravă la noi. A necesitat îngrijiri la Terapie Intensivă, după ce a dezvoltat o formă severă. Nu era vaccinat, iar în urma tratamentului starea lui s-a ameliorat. Va fi mutat de la Terapie Intensivă într-un salon obişnuit”, a declarat directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. medicul Florin Roşu.
Potrivit acestuia, DSP Iaşi a efectuat ancheta epidemiologică în acest caz şi au fost identificaţi contacţii bărbatului.
„Focarul de la Paşcani este ţinut sub control. Cert este că tulpina Delta este în circulaţie. Nu ştim despre existenţa altor focare, însă corpul medical rămâne vigilent”, a mai spus directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.
Până miercuri în judeţul Iaşi au fost înregistrate 42.430 de cazuri de Covid, rata de infectare fiind la un nivel minim, respectiv 0,02 la sută.
Reamintim că în urmă cu o săptămână, Valeriu Gheorghiţă a anunţa că numărul infectărilor cu tulpina Delta s-a dublat la nivel european, precizând că este importantă creşterea capacităţii de secvenţiere.
“Sunt câteva elemente care ţin pe de o parte de contagiozitate şi de infecţiozitate, sunt cât se poate de clare toate datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecţiei cu varianta Delta ca urmare a faptului că se leagă foarte uşor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare şi ca atare cantitatea de virus din secreţiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor în cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alfa şi varianta iniţială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecţie cu varianta Delta poate să
genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu varianta cu tulpina britanică, care în acest moment este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecţia cu tulpina iniţială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că persoanele care au trecut prin boală nu sunt suficient protejate de o reinfectare cu tulpina Delta.
“O altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecţia răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală cu diverse alte variante virale, în circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infecţie cu Sars-COV-2 cu alte variante virale în mod deosebit cu varianta iniţială din Wuhan nu sunt suficient de bine protejate faţă de riscul de reinfecţie.
Ca atare, tot ceea ce vedem în momentul de faţă în Africa de Sud, dar şi în alte ţări precum India – vedem că în Africa de Sud, de pildă, o ţară cu o rată de acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de faţă o evoluţie importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecţia cu tulpina
Delta, în condiţiile în care primul val de îmbolnăviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africană şi al treilea de tulpina Delta ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfecţie”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare. scrie romaniatv