ULTIMA ORA! Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Florin Cîțu: “Nu am avansat o propunere de prim-ministru”

Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de premier. Vezi mai jos principalele evoluții ale negocierilor politice pentru ieșirea din criză.

UPDATE 15:25. Cioloş, după întâlnirea cu Iohannis„Ne-a confirmat că nu a primit nicio propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate. Propunerea noastră fermă e Dacian Cioloş. A spus că o va analiza”.

Liderul USR Dacian Cioloş a afirmat luni, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că preşedintele a confirmat că nu a primit nicio propunere de premier.Conform lui Cioloş, în opinia lui Iohannis, pare că partidele fug de această responsabilitate, iar preşedintele a fost neplăcut surprins că nu au existat discuţii între formaţiunile parlamentare. Liderul USR a reiterat că propunerea fermă a formaţiunii Dacian Cioloş, iar preşedintele Iohannis a spus că va analiza foarte serios. Răspunzând unei întrebări, Dacian Cioloş a susţinut că Preşedintele nu a spus delegaţiei USR că nu mai doreşte formaţiunea la guvernare.

UPDATE 14:25. Ciolacu a făcut declarații după discuţiile de la Cotroceni. „Am transmis că fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de guvern minoritar, indiferent de formaţiunea politică. Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru anticipate.”, a zis Marcel Ciolacu.about:blank

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că social-democraţii i-au transmis acestuia că fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de un guvern minoritar, indiferent de formaţiunea politică. „Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru anticipate”, a afirmat Ciolacu.

  UPDATE 13.30. Premierul interimar Florin Cîțu spune că PNL nu a avansat o propunere de prim-ministru în această primă rundă de consultări cu șeful statului.  ”În acest moment nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, după consultările la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

”Există o majoritate USR, PSD, AUR care s-a unit, eu cred că nu sunt atât de cinici să fi dat o majoritate fără să aibă o soluție de premier. Noi vom încerca să facem o altă majoritate. PNL își asumă guvernarea și vom încerca să facem majoritate în perioada următoare”, a mai spus Florin Cîțu.

UPDATE 13.00. George Simion, liderul formațiunii AUR, a declarat că partidul său va propune la Cotroceni un premier independent, “care să respecte interesele națiunii române și care să facă tranziția către alegeri anticipate”.

UPDATE 12.30. Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL, condusă de Florin Cîţu. Alături de preşedintele PNL mai sunt prim-vicepresedintii: Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Dacian Cioloș, propunerea de premier a USR

UPDATE 12.20.  Conducerea USR a decis, luni, ca formaţiunea să meargă cu propunerea Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, la consultările de la Palatul Cotroceni şi cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

Anunţul a fost făcut de preşedintele USR, Dacian Cioloş, la finalul şedinţei conducerii partidului, care a avut loc la Parlament. USR urmează să intre la consultările de la Palatul Cotroceni la ora 14.00.

Știrea inițială. Guvernul Cîțu a fost demis, marți 5 octombrie, după ce un număr record de parlamentari, 281, au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat imediat după demiterea premierului Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca liderii partidelor parlamentare la consultări abia în următoarea săptămână, pentru a le da timp partidelor să găsească o soluție la criza politică.

Care este calendarul consultărilor de la Cotroceni

Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 13,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat.

Urmează la ora 14,00- USR, la ora 16,00- Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), la ora 16,30- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

Runda de consultări se va încheia la ora 17,00 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

“Sunt total implicat şi sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul

iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală”, a declarat, săptămâna trecută, şeful statului.

Care este poziția USR la consultările de azi

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, după a cărui demitere USR PLUS a ieşit de la guvernare, afirmă că USR PLUS va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu „ideea” de a reface coaliţia cu PNL şi UDMR, însă fără Florin Cîţu în fruntea Guvernului, scrie News.ro.

„Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua(…), este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om”, susţine Stelian Ion.

Liberalii nu merg cu o nominalizare de prim-ministru

PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.

PSD: Vrem să vedem ce vrea preşedintele

Nici PSD nu merge în acest moment la Cotroceni cu nicio propunere de premier, însă o decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunţat, duminică, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.

“PSD nu merge în acest moment cu nicio propunere pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele, cel puţin, a unei părţi din această criză, cea politică, a girat-o până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu.(…) Analizăm această situaţie, vom vedea luni dimineaţă, înainte de a merge la Cotroceni. Avem un Birou Naţional, putem să facem şi un Consiliu Naţional(…). Dar, în acest moment, cred că în această fază nu suntem hotărâţi pentru că nu suntem siguri de intenţia preşedintelui”, a afirmat Vasile Dîncu. scrie kanald.ro