ULTIMA ORA! Ce se întâmplă cu purtarea măștilor! Raed Arafat face precizări: „Asta nu pot să o exclud”

Șeful DSU noi dezvăluiri despre restricțiile care pot intra în vigoare ca urmare a creșterii cazurilor de COVID-19.

Cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 sunt într-o contnuă creștere, iar specialiștii în Sănătate avertizează că acesta este abia debutul valului 4 în România al pandemiei de coronavirus. Cu peste 900 de cazuri de două zile, autoritățile se pregătesc pentru cele mai sumbre scenarii.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că regimul măsurilor nu a fost încă anulat, iar în funcție de incidența pe județ restricțiile se vor aplica cu strictețe. Totodată, în cazul în care tendița infectărilor va continua într-o notă crescătoare, nu se exclude posibilitatea ca masca să fie din nou obligatorie și în spațiile exterioare.

„Sistemul restricțiilor încă există, este în legislație, nu a fost anulat.În momentul în care cresc incidențele se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidențe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi.

La acest moment nu s-a discutat, nimeni nu poate să excludă dacă ajungem la rata de infectare foarte mare, acum suntem la doi și ceva la sută. Dacă vedem că este o creștere semnificativă care arată că există foarte mulți infectați printre noi este posibil să se ajungă la unele reguli pe martea măștii, unele măcar în spațiile aglomerate, chiar dacă ești în spațul public deschis, să fiepurtată masca. Asta nu pot să o exclud, depinde de evoluție”, a precizat Raed Arafat, şeful DSU.

Autoritățile încearcă să evite închiderea unor industrii

Raed Arafat spune că se face tot posibilul pentru ca în valul patru al pandemiei de coronavirus să nu mai sufere anumite industrii, cum a fost cazul horeca în urmă cu câteva luni.

„Dorința noastră este să nu ajungem din nou la închidere a unui segment economic total. De aici vine folosirea acestor modalități, folosirea certificatului, a faptului că ești vaccinat sau testat, poți intra în unele zone care nu sunt considerate esențiale, sunt neesențiale dar totuși să nu le închizi, dar să condiționezi anumite reguli de sănătate publică.

Unii încearcă să inducă ideea că dacă se vaccinează e rău, dacă se pun reguli e rău, dacă cerem ceva e rău. În România nu s-a pus niciodată ideea vaccinării obligatorii. Nu am zis niciodată că o să se facă. Nu există acest lucru. Există discuții pe segmente, cum e segmentul sanitar

și ați auzit Ministerul Sănătății spunând acest lucru, dacă nu eși vaccinat, măcar să te testezi să putem ști că poți lucra în mediul ăsta în mod corect”, a mai declarat Raed Arafat.

Șeful DSU, despre numărul locurilor la terapie intensivă

Pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și mai agresivă, în special cu copiii. Astfel, autoritățile lucrează la foc continuu pentru a pregăti secțiile de ATI pentru cele mai sumbre cazuri. Raed Arafat spune că s-a discutat cu managerii spitalelor și că va fi suplimentat numărul de paturi la Terapie Intensivă în spitalele  cheie pentru a nu se repeta

situația din perioada trecută. Astfel, Spitalul Matei Balș urmează să aibă de la 1 septembrie încă 20 de patruri pentru bolnavii de COVID-19 în stare gravă.

„Varianta delta are un efect mult mai mare asupra copiiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulți copii infectați și o parte din ei în terapie intensivă.

S-au luat decizii la nivelul Ministerului Sănătății, s-a discutat cu toți managerii spitalelor și cu medicii șefi de secții, DSP-urile în care s-a stabilit revenirea la o creștere a numărului paturilor ATI.

Acum la București lucrăm la acest aspect, la Matei Balș urmează și sper să fie din 1 septembrie încă 20 de paturi, există secția de la Elias, secția externă care va fi reactivată”, a spus Raed Arafat. scrie wowbiz.ro