Traian Băsescu a împlinit 70 de ani. Cine l-a felicitat de ziua de naștere

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a împlinit azi 70 de ani. Evenimentul a trecut aproape neobservat, chiar și pe rețelele de socializare. Printre puținii politicieni care i-au transmis urări a fost Eugen Tomac.

Născut în 1951, în localitatea constănțeană Basarabi, Traian Băsescu a fost unul dintre cel mai admirați, dar și contestați politicieni români din perioada comunistă.

Devenit extrem de popular la începutul anilor 2000, Băsescu a reușit să câștige, spectaculos, 3 bătălii electorale ce păreau pierdute: cea pentru primăria generală a Capitalei, în 2000, când l-a învins pe Sorin Oprescu, si cele pentru Președinție, când i-a învins la limită pe contracandidații de la PSD Adrian Năstase (2004) si Mircea Geoană (2009).

Traian Băsescu a avut 2 mandate ca președinte și tot de 2 ori a fost suspendat din funcție. La prima suspendare, cea din 2007, votul popular l-a reconfirmat, însă la a doua, din 2012, doar o decizie a Curții Constituționale, care a invalidat rezultatul referendumului, l-a salvat de la demitere.

La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, una dintre marile controverse legate de Traian Băsescu este cea a colaborării cu Securitatea, poliția politică a regimului comunist. Vineri, începe judecarea recursului în dosarul în care Traian Băsescu fost declarat colaborator al Securităţii.

Traian Băsescu a rămas in memoria colectivă și ca autorul unor replici memorabile, adresate în general adversarilor politici.