Sunt sau nu viermi în măștile de protecție? Experimentul care a făcut valuri peste tot

Ideea de existență a viermilor în măștile de protecție au pornit de la un videoclip publicat pe Youtube, în care un bărbat a făcut un experiment în urma unor speculații. Conspirația s-a răspândit masiv. Fizicianul Cristian Presură a lămurit misterul.

Sunt sau nu viermi în măștile de protecție? Conspirație demontată. Experimentul a fost explicat de un fizician

„Nu sunt nici viermi, nici paraziți, nici nanotehnologii. Sunt simple fibre textile de pe alte țesături care atârnă de mască iar aburul cald le ridică în aer, le contorsionează și le face să pară „vii””, a spus expertul, într-un videoclip publicat pe contul de Youtube.

Lămuririle sale vin în contextul în care pe rețelele de socializare face valuri un experiment cu o mască de protecție pusă la aburi. În imaginile mărite, se pot observa cu ochiul liber mici firișoare care se mișcă și se contorsionează.

Adevărul despre măștile de protecție

Virusurile sunt niște microorganisme, care se prind bine de locul unde vor să infecteze, cum ar fi virusul gripal, care se prinde de mucoasele nazale sau COVID-19, care trebuie să ajungă în plămâni, unde se înmulțește. Pentru a ajunge mai ușor în locul cu pricina, autoritățile au găsit ca variantă salvatoare masca de protecție.

Ea a fost folosită pentru prima dată în urmă cu mai bine de 180 de ani de către un chirurg. El o avea pe față exact cum o purtăm noi acum, special pentru a împiedica particulele mari din gura lui să ajungă în plaga bolnavului. De atunci, ele sunt folosite frecvent de cadrele medicale

Ca să fie eficientă, masca trebuie purtată pe față, cu banda metalică pe nas. Se apasă și se amprentează ca să ia forma feței, apoi se trage peste bărbie pentru a acoperi atât pe ea, cât și nasul. Virusul SARS-CoV-2 ajunge la noi în trei forme: prin precipitațiile oamenilor bolnavi, care trimit particule la câțiva metri distanță, prin aerosoli și prin mâini.

Există o concepție greșită a faptului că masca te-ar putea proteja de virusul gripal sau alte virusuri. În momentul acesta, nu există un studiu care să ateste că folosirea măștii pe scară largă ne poate ajuta în vreun fel. Unii specialiști consideră că atunci când avem masca la gură nu ducem mână în acea zonă, deci nu ducem virusul spre cavitatea bucală, loc prin care acesta poate intra în organism, a explicat doctorul Mihail, la Pro TV.