Strigătul de ajutor al medicilor din București

Incidența a depășit pragul de 15 la mia de locuitori. Medicii din Capitală fac un apel disperat către români să se vacc.ineze an.ti-C.ovid și să se protejeze, pentru că sistemul medical este aproape de colaps.

Colegiul Medicilor din Bucureşti transmite românilor printr-o scrisoare deschisă, postată pe Facebook, că sistemul medical nu mai poate face față creșterii exponențiale a cazurilor noi de Cov.id-1.9. Medicii ajunși la capătul puterilor fac un apel disperat și îndeamnă bucureștenii să se vacci.neze a.nti-Co.vid și să ia toate măsurile pentru a se proteja de vi.rus, pentru a aduce sistemul medical din nou pe linia de plutire.

„Dragi bucureșteni, Dragi români,

Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbo.lnăviri de COV.ID-1.9 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale. Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COV.ID-1.9.

Zi de zi asistăm la tra.gedii: pacienți care m.or, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infe.ctate cu SA.RS-Co.V-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare.

În fața acestui tablou dramatic, ne gândim că gradul scăzut de vaccin.are în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație.

Medicina este știință, iar știința înseamnă cercetare, schimb de experiență, schimb de idei, discuții pro și contra, pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun. Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vacc.inarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pand.emiei de C.OVID-1.9.

DA, și o persoană vac.cinată se poate îmbo.lnăvi. DA, și o persoană vacc.inată poate dezvolta forme severe ale infec.ției cu SA.RS-Co.V-2. DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor va.ccinate față de cele neva.ccinate. Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter.

Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise.

Vă asigurăm că suntem serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că ne bazăm și vă prezentăm dovezile științifice pe care le avem la dispoziție în momentul comunicărilor și că dorim și trebuie să luptăm să reconstruim relația de încredere care trebuie să existe între medic și pacientul său, între medic și societate.

DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care m.or în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această bo.ală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei bo.li dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vac.cinat…

Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne m.or pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, m.or oameni cu comorbidități, m.or oameni fără comorbidități. Suntem la răscr.uce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pan.demiei de CO.VID-1.9.