Sfânta Parascheva este făcătoare de minuni. Ce rugăciune trebuie să rostim când avem nevoie urgent de ajutor
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai cunoscute și iubite sfinte din religia noastră. Sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, Sfânta este foarte renumită în rândul credincioșilor și chiar are și un pelerinaj închinat ei, care este acum în plină desfășurare. Află ce trebuie să faci pentru a te bucura de ajutorul Sfintei făcătoare de minuni.
Minunile Sfintei Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei, despre care se spune că a făcut o mulțime de minuni și continuă să-i ajute pe cei care se roagă la ea. În urmă cu patru zile a început cel mai mare pelerinaj din țară, cel la moaștele Sfintei Parascheva, unde un număr extraordinar de mare de oameni din toată lumea au trecut să se închine și continuă să vină. Racla va sta la dispoziția credincioșilor pentru o săptămână.
Se spune că Sfânta Parascheva a făcut multe minuni de-a lungul timpului, care mai de care mai impresionante. Se spune că exista cândva un bărbat care avea o afecțiune gravă de piele, din cauza căreia fața îiera plină de bube. Acesta s-a vindecat ca prin minune în momentul în care şi-a apropiat de chip o batistă care atinsese moaştele Sfintei şi pe care i-a adus-o soţia de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi.
Întâmplările recente spun și că o femeie sărmană, mamă a trei copii, suferea de sinuzită și nu avea bani să se trateze, așa că a decis să se roage la racla cu sfintele moaște, de unde a plecat vindecată. Alături de ea a fost și o femeie surdă din Cheile Bicazului, care timp de trei zile a stat numai în rugăciune și a început din nou să audă, semn că nu sunt doar povești aceste minuni, ci fapte reale.
RUGACIUNEA pe care trebuie să o spui de SFANTA PARASCHEVA
Sfânta Cuvioasă Parascheva îi ajută pe credincioși să scape de necazuri și de boli. Creștinii ortodocși trebuie să rostească această rugăciune în ziua de 14 octombrie, ca să le meargă bine.
„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”
Tradiții și obiceiuri Sfânta Parascheva
Pentru a beneficia de ocrotirea cuvioasei, există o serie de tradiţii ce trebuie respectate.
De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în casă pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap.
În popor se spune că ortodoxul care nu poate să ajungă la Iaşi pentru a se închina sfintele moaşte, să meargă de ziua praznicului la biserică şi să se roage cu credinţă deoarece Sfânta Parascheva îl vede şi îl aude, ajutându-l să îşi îndeplinească dorinţele.
Dacă se roagă, e bine să şi postească, pentru că rugăciunea şi postul ajută mai repede sufletul şi trupul.
În data de 14 octombrie, se fac pomeni pentru cei trecuţi în nefiinţă şi care nu şi-au găsit liniştea, au murit fără lumânare sau au fost îngropaţi fără preot. În aceast zi se împart lipii, vin şi must.
Din bătrâni se spune că cei care spală sau cos de Sfanta Parascheva se aleg cu negi la mâini. Mai mult, în această zi nu se mănâncă nuci, castraveţi sau poame în formă de cruce. Pe vremuri, la sat, nici măcar focul nu se făcea în această zi.
Se spune că vremea din 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, va prezice cât de frumos sau de urât va fi în restul zilelor de sărbătoare din respectivul an.
În ziua de Sfanta Parasceva, satenii intorc carul cu protapul in fundul ograzii, caci se pregatesc de iarna;
In aceasta zi se implinea sorocul vacarilor, ciobanilor, pandarilor si se da drumul tarinii si luncii, vitele umbland peste tot. Se organizeaza turmele pentru iernatul transhumant, incepe coborarea oilor in zonele de iernat, se angajeaza ciobani pentru noul sezon pastoral, se slobod berbecii la turmele de oi, pentru prasila, si se organizeaza iarmaroace de toamna unde se valorifica produsele turmelor de oi.
Ciobanii, in dimineata zilei de Sfanta Parascheva, cauta sa vada cum s-au culcat oile: daca stau gramada, iarna va fi grea; daca stau imprastiate, va fi usoara.