Sclavie modernă în Slovenia! Romanii duşi să muncească pe 2 euro, dorm în containere şi primesc doar trei conserve

Plecările românilor la muncă în străinătate continuă, numai că nu cu avionul, ci cu autocarele! Pentru că firmele românești au interdicție să mai opereze curse internaționale, se trimit autocare din străinătate, iar îmbarcările se fac în localități mici pentru a se evita mediatizarea.

Potrivit publicației locale mureșene Zi de Zi, vineri, 24 aprilie, pe Facebook au fost publicate mai multe imagini surprinse în orășelul Târnăveni, acolo unde 20 de autoricare de la NOMAGO, din Slovenia, au îmbarcat sute de români pentru a-i duce la muncă în afară. Fotografiile au fost realizate pe timpul nopții, atunci când s-a făcut preluarea oamenilor care s-ar fi încheiat înainte să se lumineze.

”S-a apelat la o firmă de transport străină pentru că autocarele românești NU AU VOIE SĂ IASĂ DIN ȚARĂ. Ordonanţa X paragraful Y interzice cursele ocazionale internaționale. Așteptăm cu interes companii de transport persoane din Europa să vină în România și să facă aici transport local. Pentru că noi, suntem o „colonie”. Nu avem drepturi, noi doar executăm. O să ne dăm într-o parte și o să le mulțumim. Ok, compania XYZ Agro din Germania să zicem, a încheiat contract cu Nomago, pentru a duce muncitori. Dar tu, că stat, cum îți protejezi transportatorii locali? Păi dacă cursele ocazionale internaționale sunt INTERZISE, nu sunt interzise și pentru transportatorii ce intră în țară noastră?”, a scris Cosmin Nicolae pe Facebook care a precizat că a primit imaginile de la un transportator român care în această perioadă nu poate efectua curse, dar vede cum firmelor din afară țării le este permis să ducă românii la muncă în străinătate.

Prefectura Mureș confirmă: Românii care au plecat noaptea au plecat legal în Slovenia!

Autoritățile județene au confirmat perluarea oamenilor la Târnăveni, cu autocare venite din Slovenia. Astfel, în urma solicitării portalului Târnăveni.ro, cancelaria Prefectului, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a venit cu precizări referitoare la transportul pe timp de noapte cu autocare al mai multor persoane, efectuat din parcarea magazinului Lidl din Târnăveni. Iată comunicatul: “Joi, 23 aprilie 2020, 269 de cetățeni din județul Mureș au plecat către Slovenia, pe cale rutieră. Acțiunea s-a derulat în urma solicitării Ambasadei Republicii Slovene, de acordare a permisiunii de transport pentru cetățenii români, din țara noastră în Slovenia, pentru muncă sezonieră în sectorul agricol. Pentru bună derulare a acestei activități, autoritățile din județul Mureș au respectat Ordinul Comandantului Acțiunii, iar forțele de ordine au verificat respectarea prevederilor ordonanțelor militare și s-au asigurat că nici unul dintre cetățeni nu se regăsește pe lista persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu.”

Din informațiile prezentate de stiridiaspora, numărul românilor care a ajuns în Slovenia este mai mare – 360, toți urmând să lucreze pe plantații de hamei. Înainte de a începe plantarea hameiului, lucrătorii vor sta în carantină timp de 7 zile.

Venirea românilor la cules de hamei i-a revoltat pe sloveni care au publicat comentarii publice în care și-au exprimat nemulțumirea privind practicile de a înlocui forța de muncă locală cu străini. ”Avem zeci de mii de oameni fără serviciu și mii de șomeri, oare nu se găsesc 360 de muncitori pe partea însorită a Alpilor care să aibă grijă de aurul nostru verde?“, se întreabă un sloven care a comentat articolul apărut pe site-ul unei publicații slovene. Răspunsul a venit tot de la compatrioți de-ai lor. „Muncitorii români lucrează pentru 2 euro, dorm în containere lângă câmpuri, sunt pe câmp de dimineață până la amurg, primesc 3 conserve și asta este. Pentru ultima oară, fermierii din Savinjska au strigat că muncitorii noștri nu vor putea rezista la aceste munci. Dacă am fi fost plătiți în mod corespunzător, da, dar pentru situația noastră, 2 euro nu este suficient“, a scris o femeia din Slovenia despre condițiile de angajare.