Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Salată de castraveți la borcan, pentru iarnă – Salată gustoasă și aromată, rețetă simplă și rapidă
Ingrediente necesare:
- 1200 g castraveți – cântăriți după curățare
- 200 g ceapă – cântărită după curățare
- 1 legătură mărar
- Apă
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 500 ml:
- 1 foaie dafin
- 2 boabe ienibahar
- 5 boabe piper negru
- 3/ 4 linguriță sare neiodată
- Jumătate linguriță zahăr
- 1 lingură oțet 9%
- 1 lingură și jumătate ulei
Din ingredientele de mai sus umplem 3 borcane de 500 ml
Mod de preparare:
Spălăm bine castraveții, îndepărtăm capetele și, la nevoie, îi curățăm și de coajă. Îi tăiem fie în rondele, fie în jumătăți de semilună cu grosimea de 5 mm, în funcție de dimensiunea lor.
Tocăm ceapa în semiluni groase de 3-4 mm și tocăm mărarul, nu foarte mărunt.
Punem castraveții într-un bol mare. Adăugăm ceapa și mărarul și amestecăm foarte bine.
Spălăm bine borcanele și punem în fiecare: dafinul, boabele de piper și de ienibahar. Umplem borcanele cu salata de castraveți, cât mai compact însă fără să presăm excesiv.
Adăugăm și sarea, zahărul, uleiul, oțetul și le acoperim cu capace sterilizate. Lăsăm borcanele deoparte, pentru 10 minute, timp în care castraveții își vor elibera sucul.
Ulterior, transferăm borcanele într-o cratiță înaltă, la baza căreia am pus prosoape curate. Turnăm apă fierbinte în borcane dar nu le umplem complet deoarece castraveții vor mai elibera suc în timpul sterilizării. Le acoperim cu capace și turnăm apă fierbinte în cratiță, cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor.
Din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 10 minute, pe foc mic. Pe rând, le scoatem din cratiță și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos și le învelim cu o pătură. După ce se răcesc complet, le putem depozita în cămară/ pivniță.
Savurați cu poftă! Poftă bună!