Rusalii 2021. 8 lucruri pe care nu trebuie sa le faci in aceasta zi. Aduc saracia si ghinionul in casa ta

Sarbatoarea Rusaliilor este praznuita in fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea Pascala. In acest an, Rusaliile pica in acest an pe 20, respectiv 21 iunie.

Duminica Rusaliilor se sarbatoreste la fix 50 de zile dupa Duminica Pastelui si semnifica ziua in care Duhul Sfant i-a inaltat pe Apostoli si le-a daruit harul de a raspandi invataturile in toate limbile pamantului.

Slujbele Bisericii Ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfasoara in dimineata zilei de duminica a Rusaliilor si toata lumea trebuie sa poarte culoarea rosie. Rosul semnifica focul Duhului Sfant care pogoara peste Apostoli. Dupa terminarea slujbelor, crestinii sarbatoresc cu mese intinse, impreuna cu familia si prietenii.

Ce trebuie sa stii

In aceasta zi se sfintesc semanatorile, iar pentru a fi feriti de rele, de primejdii, de lighioanele cele mai infricosatoare, isi ung casele cu frunze de pelin si catei de usturoi. Este una dintre sarbatorile care amintesc de cei adormiti si li se aduc ofrande: faina, apa, untdelemen. In multe cimitire se duc trandafiri la morminte pentru a imblanzi sufletele celor trecuti in nefiinta si pentru a le proteja de spiritele necurate de dincolo de aceasta lume.

Rusaliile reprezinta o sarbatoare importanta pentru toti credinciosii ortodocsi, iar multi dintre ei se feresc sa faca lucruri in aceasta zi sfanta. In popor se spune ca cine face unul dintre aceste lucruri, risca sa atraga blesteme asupra sa si a familiei sale pentru tot restul vietii.

Ce nu trebuie sa faci de Rusalii:

Sa nu mergi ”la scalda” in ziua de Rusalii, fiindca este pericol mare de inec

Sa nu te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.

Sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele.

De Rusalii, dar si 9 saptamani dupa, nu se mai culeg ierburi de leac.

Se spune ca oamenii care aveau ghinionul sa le vada dansul, viata lor se schimba in rau. Daca ai calcat chiar si din greseala pe locul care a fost atins de iele, te vei imbolnavi foarte grav, iar maladia era numita in popor „luat de Rusalii”.