România trebuie să înceapă să renunțe, în următorii doi ani, la încălzirea pe lemne

O directivă a Uniunii Europene cere statelor înlocuirea acestui tip de combustibil, iar țara noastră și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va găsi soluții.

Extinderea rapidă a rețelei de gaze ar fi una dintre acestea. Ministrul Muncii a dat asigurări că nu se va ajunge în situația în care vreun român, care are acum sobă pe lemne, să înghețe în casă.

Cu peste 3 milioane și jumătate de gospodării în care iarna arde focul, lemnul este principala sursă de încălzire în România. 45 la sută dintre români îl folosesc, iar în mediul rural, procentul ajunge la 85 la sută.

La cererea Uniunii Europene, Romania s-a angajat să stingă focul în sobe din 2024 și să reformeze sistemul de încălzire. Reforma va diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră. Promisiunea este trecută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Guvernul și cu autoritățile locale, trebuie să implementeze proiecte astfel încât distribuția de gaze, de exemplu, să crească în România.

În România, extinderea rețelei de gaze a avansat lent în ultimii ani. În 2020 creșterea a fost de numai 3 procente și am ajuns la 43.500 de kilometri de conducte. În ultimii 6 ani, ritmul mediu de creștere a fost de puțin peste 700 de kilometri și dacă acesta se păstrează, României i-ar trebui 80 de ani ca să ajungă la o sută de mii de kilometri de rețea de gaz, cât are, de pildă, Ungaria.

Alecu Ioan, rectorul Universității de Agronomie din București: „În mediul rural gazele nu sunt, e un procent foarte foarte redus de localități care au acces la gaze. O rețea de distribuire a gazului la sate nu se face de azi pe mâine.