România ar putea ramane fara alimente? Președintele Asociaţiei Fermierilor din România: “Să mănânci poate fi un lux în viitor”

În ultima perioada, criza alimentară s-a vehiculat din ce în ce mai des în spațiul public. Astfel, Președintele Asociaţiei Fermierilor din România a dezvăluit ce se va întâmpla în viitor.

Președintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, a vorbit despre riscurile unei crize alimentare în România, dar și în străinătate.

Criza alimentară, o posibilitate reală în România?

Conform lui Daniel Botănoiu, criza alimentară ar fi o povară pentru români. Acesta a declarat că nu numai preţul mare al îngrășămintelor duce la creșterea prețului produselor agroalimentare ci şi costul tuturor inputurilor. Președintele AFR a mărturisit cp deficitul balanței comerciale a atins recordul de 3 miliarde euro.

„Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară! În situaţia particulară în care România importă majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro

nu reprezintă decât un risc real. Nu numai preţul mare al îngrăşămintelor duce la creşterea preţului produselor agroalimentare ci şi costul tuturor inputurilor. Gândiţi-vă, o tehnologie fără apă ce ar însemna,

ce şansă de reuşită ar avea? Sau fără utilizarea erbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor şi cu cantităţi reduse de îngrăşăminte?”, a declarat Daniel Botănoiu pentru agerpres.ro

“Să mănânci poate fi un lux în viitor”

În acest context, creşterea preţului inputurilor odată cu restricţiile acceptate prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) vor produce majorarea preţului materiilor prime agricole europene, dispariţia activităţilor din rural, în special în ţările estice, şi o migraţie în creştere, spune Daniel Botănoiu.

„Vom produce mai puţin şi mai scump, ceea ce este în dezavantajul consumatorului român, care nu îşi permite cumpărarea de produse alimentare mai scumpe cu circa 40%, ştiut fiind faptul că salariile

nu au crescut în ultimii doi ani, iar inflaţia a ajuns la 8%.Preţul alimentelor creşte şi această creştere nu se regăseşte în buzunarul producătorilor ci pe întregul lanţ până la consumator”, a mai declarat acesta.

Mai mult, Președintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR) a dezvăluit că preţul de achiziţie al îngrăşămintelor azotoase în 2020 a fost de 900 lei, iar în 2021 a depăşit bariera de 4.000about:blanklei/tonă. La toate acestea se adaugă creşterea preţului gazelor naturale cu 40%, a energiei electrice cu 19% şi a motorinei cu 21%.

„Sunt creşteri enorme pentru un sector agroalimentar care în cei mai buni ani are un profit de maximum 5%. Inputurile mai scumpe, lipsa biotehnologiilor, interdicţia privind utilizarea pesticidelor, cantităţi reduse de îngrăşăminte, punerea în practică a eco-schemelor nu

duc decât la abandonul fermelor! Cu plăţi directe reduse, cu un buget pentru agricultura mai mic şi cu pretenţii mai mari de

mediu şi climă nu putem avea decât produse mai puţine şi mai scumpe. Să mănânci poate fi un lux în viitor, în special pentru cei cu venituri reduse”, a adăugat şeful Asociaţiei Fermierilor din România. scrie kanald.ro