Raed Arafat: Carantinare totală, să închidem toată economia, nu s-a luat în considerare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că nu s-a luat în discuţie la acest moment să se facă o carantinare totală, în care toată lumea să stea acasă şi să fie închisă economia.

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă România va intra în carantină, Arafat a răspuns: “Nu este un scenariu care s-a luat în acest moment în discuţie. Am luat măsurile pe care le avem acum, care sunt destul de serioase dacă se aplică şi vedem că totuşi am ajuns la un platou, să vedem dacă ţine şi dacă începe să coboare şi care este situaţia, dar carantinare totală în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în discuţie, adică nu s-a luat în considerare să se facă la acest moment”.

El a precizat că dacă au fost stabilite nişte reguli, atunci ele trebuie respectate de toată lumea.

“Vedem că creşterea este încetinită, este oprită, avem platoul, să vedem ce înseamnă, dacă va fi scădere, dacă va rămâne un platou pentru o perioadă mai lungă la 12, 13, 14 mii de cazuri pentru că impactul acestor cazuri este destul de serios pe terapie intensivă, dar totul depinde de respectarea regulilor. Ieri, când un anumit lanţ de magazine a ieşit cu anunţul că toată lumea intră la noi nediscriminatoriu, imediat s-a luat act de acest anunţ şi chiar s-a trimis şi control şi tot ca să înţeleagă toată lumea că nu ne jucăm. Dacă s-a stabilit o regulă, să respectăm regula respectivă. Regulile nu sunt făcute pentru toţi, dar sunt reguli necesare temporar pentru a trece prin situaţia în care suntem. (…) Nu vom limita numărul cazurilor la zero, nicio ţară nu a reuşit, dar s-a reuşit reducerea impactului pe sectorul sanitar şi reducerea gravităţii la cei care se infectează, dacă sunt vaccinaţi ceea ce înseamnă că pot convieţui cu acest virus dacă nu apar alte tulpini care să reziste la vaccin”, a mai afirmat Arafat, potrivit News.ro.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri, că, în urma discuţiilor cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19, s-ar impune o carantină la nivel naţional, dar una care trebuie să ţină cont de realităţi şi nu care să îngrozească lumea. Rafila a precizat că ar fi necesară o reducere a activităţilor sprijinită de populaţie.