Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări. Blocaj în negocierile PNL-PSD-UDMR

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, luni, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, a informat vineri Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni, 22 noiembrie, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru,

a informat vineri Administraţia Prezidenţială.

Care este programul consultărilor de luni

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin.

(1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat, vineri, Administraţia Prezidenţială.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare:

12:00- Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
12:30- Uniunea Salvați România (USR)
13:00 Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
13:30- Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Negocieri blocate în negocierile PNL-PSD-UDMR

Negocierile pentru formarea guvernului PSD-PNL-UDMR au intrat, vineri, într-un blocaj imprevizibil cu privire la împărțirea ministerelor. Liberalii insistă să primească ministerul Dezvoltării, care a fost alocat UDMR, iar liderul maghiarilor Kelemen Hunor ar fi amenințat că rupe coaliția dacă acest lucru se va întâmpla.

„Această afirmație este destul de corectă”, a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări cu privire la faptul că UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării.

Citeste si: Nicolae Ciucă este propunerea de premier a PNL. A fost votat în unanimitate Biroul Executiv al partidului

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu a declarat presei că PSD va ieși din negocieri dacă UDMR se retrage pentru că mandatul pe care îl are se referă la o alianță nu doar cu PNL, ci și cu UDMR și minoritățile naționale.

„Sunt încrezător în continuare că joi vom avea un Guvern”, a reiterat Marcel Ciolacu. De aceeași părere este și Kelemen Hunor, care a precizat că discuțiile au decurs bine și vor continua vineri seara sau sâmbătă dimineața.

Kelemen Hunor: Nu putem să stăm cu pantalonii jos până la genunchi

Kelemen Hunor a declarat, totuși, că finalul negocierilor „este departe” și că UDMR nu poate rămâne un element de decor.

„Un singur lucru nu este posibil: ca UDMR să fie un element de decor. Nu putem să stăm cu pantalonii jos până la genunchi și să așteptăm să vină poștașul”, a declarat Kelemen Hunor, vizibil enervat.

Pe 4 noiembrie, şeful statului a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară.

„Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, a explicat Klaus Iohannis în urmă cu 15 zile