Premierul demis Florin Cîțu anunță noi restricții. Acces în magazine și supermarket-uri doar cu certificat verde

Premierul demis Florin Cîțu a anunțat, joi, după ședința de Guvern, că certificatul verde ar putea fi introdus peste tot în România, inclusiv în magazine și supermarketuri.

Astfel, accesul în magazine s-ar putea face doar pe baza certificatului verde, a unui test negativ sau cu dovada trecerii prin bo.ală.

Cîțu susține că nu este vorba despre o restricționare, ci doar o … ”triere”.

”Asta nu e o restricționare, este doar o triere. Nu este o restricționare. Dacă te va.ccinezi, dacă ai trecut prin bo.ală, dacă ești testat.. Deci sunt 3 variante, simple. Și când mergeți la doctor, să știți, trebuie să te testezi pe proprii bani, dacă vrei să mergi la spital. Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine, da.” – a spus premierul demis Florin Cîțu.

El a afirmat că, deși Guvernul pe care îl conduce este unul cu puteri limitate, după ce a fost demis în Parlament, aceste noi restricții ar putea fi impuse printr-un proiect de lege în Parlament.

PSD consideră că premierul dă dovadă de iresponsabilitate, iar USR crede că măsura i-ar înfuria și mai mult pe cei care se declara împotriva vac.cinării.

Declarația premierului vine după ce Institutul de Sănătate Publică a propus carantină în București și Ilfov.

Premierului demis, Florin Cîțu, crede că dacă în magazine sau în alte locuri publice s-ar intra doar pe baza certificatului digital am putea evita carantina.

Potrivit premierului demis, certificatul verde ar trebui să fie folosit pentru accesul la ″toate activitățile economice″⁣ în care intrăm în contact cu diferite persoane. Măsura s-ar putea aplica, teoretic, de luna viitoare, dar asta numai dacă va ajunge să fie discutată și votată în Parlament.

PSD spune că premierul demis da dovadă de iresponsabilitate.

Alexandru Rafila, PSD: ”Nu putem să punem această condiție dacă discutăm de supraviețuirea unor persoane, pentru că nu poți pune în balanță supraviețuirea unor persoane fără certificat, din diferite motive, cu accesul la alimentele de bază”.

Iar USR consideră că măsura ar descuraja vacci.narea. Pe de altă parte, UDMR consideră, prin vocea deputatului Szabo Odon, că propunerea lui Cîțu ar mobiliza lumea spre vacc.inare.

Măsura este gândită, spune Florin Citu, pentru a evita carantina. Și tocmai azi Institutul Național de Sănătate Publică a propus carantină pentru București și Ilfov, zone în care rata incidenței trece de 15 la mie.

Asta în condițiile în care în Ilfov sunt localități și cu peste 20 la mie. În perioada de 14 zile de carantină se propune interzicerea tuturor activităților, cu câteva excepții, dar și a circulației în afară gospodăriei, tot cu excepții pentru motive justificate.

Până acum, autoritățile nu au luat o decizie privind cererea făcută de Institutul de Sănătate Publică.

În Europa, în multe țări, certificatul verde a devenit obligatoriu în mall-uri și în locuri care nu sunt de strictă necesitate, însă nu și în magazinele alimentare. Însă, din 15 octombrie, în Italia, persoanele nevac.cinate nu mai pot merge la lucru, indiferent dacă muncesc la stat sau la privat.

Iar la noi, Guvernul a propus printr-un proiect de lege trimis în Parlament ca persoanele nevac.cinate din sistemul medical să se testeze periodic pe propria cheltuială.