Noi relaxări de la 1 august. Tot ce trebuie să știe românii

De la 1 august vom avea parte de o nouă serie de relaxări, a anunțat premierul României. Florin Cîțu a precizat că măsurile de relaxare vizează, în special, organizarea evenimentelor în aer liber. În continuare rămâne valabilă obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise.

Noi relaxări de la 1 august 2021

Cîțu a precizat că nu sunt multe măsuri de relaxare, că vor fi vizate evenimentele care sunt organizate în spațiu liber, masca de protecție rămâne obligatorie la interior, și nici condițiile de la intrarea în țară nu se modifică.

Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi, a declarat Florin Cîţu.

Situația în România, față de 2020, s-a îmbunătățit considerabil în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Îngrijorări sunt acum din cauza variantelor noi de Covid-19.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din țara noastră, există o ușoară tendință de creștere a numărului de infectări cu coronavirus.

Estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Când se redeschid școlile și universitățile

În funcție de situația epidemiologică din toamnă, ar putea fi redeschise universitățile cu reluarea cursurilor în condiții normale, după o lungă pauză cauzată de pandemia de coronavirus. Decizia va fi luată în toamnă.

 

Potrivit medicului infecționist Carmen Dorobăț, nu se pune problema obligativității vaccinării studenților care, susține medicul, sunt la vârsta la care pot decide singuri.