Ne pregatim pentru o luna grea

România se pregătește pentru o lună septembrie ”destul de grea” din punctul de vedere al infectărilor cu noul coronavirus,  avertizat, joi, ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Ministrul a a atras atenția că, în septembrie, au loc mai multe evenimente care ar putea duce la creșterea numărului de infectări cu Covid-19.

Este vorba despre deschiderea anului școlar, procesul de votare la alegerile locale sau aglomerația din transportul public, odată cu deschiderea anului așcolar.

”Suntem în ce de-a a doua fază a primului val pandemic. Suntem pe acel platou pe care sper să îl menținem în contextul unei luni septembrie destul de aglomerată și cu o creștere pe care noi o preconizăm, să sperăm mică, a numărului de cazuri de la o zi la alta. Avem o începere a anului școlar, avem o lună de campanie, avem reîntoarcerea concetățenilor noștri din concedii,

avem o aglomerare a transportului în comun, vom avea și alegeri la sfârșitul lunii, deci ne pregătim pentru o lună destul de grea, atât pentru cei care gestionăm – corpul medical, spitalele, unitățile spitalicești – cât și pentru cei care vor contribui la menținerea unei stări sau a situații pe care să o putem controla” – a declarat ministrul Nelu Tătaru, care efectuează o vizită în judeţul Prahova.

Avem 1365 de cazuri noi și 44 de decese în ultimele 24 de ore. Autoritățile sanitare fac tot posibilul să îmbunătățească situația din spitale, însă prima condiție pentru a ține lucrurile sub control este ca oamenii să se ferească singuri de boală.

Nelu Tătaru s-a aflat joi la Ploiești, unde medicii de la urgențe s-au plâns că unitatea e depășită de numărul mare de cazuri.

În ultimele 24 de ore, în România au mai înregistrate încă 1365 de noi cazuri de persoane infectate, iar 44 de oameni au murit. Peste 500 de bolnavi covid sunt internați la terapie intensivă, iar situația s-ar putea agrava.

Ministrul Sănătății s-a dus la Ploiești după ce medicii de la unitatea de primiri urgențe au făcut publice condițiile în care lucrează: zeci de suspecți de Covid-19 așteaptă rezultatele testelor pe scaune sau pe tărgi, în spații improprii, în vreme ce spitalele din județ nu mai au paturi să-i preia pe bolnavi.

Între timp la unitatea de primiri urgență a ajuns încă un aparat PCR care va mări capacitatea de testare.

Marius Niculescu, manager SJU Ploiești: ”Timpul de răspuns pentru a încadra un pacient covid sau non covid să fie mai mic și sigur o să dăm curs acestei solicitări și o să punem aceste izolatoare pe secții, care să mai preia din pacienții care sunt covid, dar care au o patologie cu morbidități care să tratează în secțiile noastre. ”

 

Rămâne însă problema acută a personalului. Această se poate rezolva doar în urma unor detașări. scrie protv