Mugur Mihăescu, alias “Garcea”, se pregăteşte să primească în sfârşit ajutoarele promise de către stat pentru a combate efectele pandemiei de covid-19 din postura de investitor în domeniul HoReCa. Luna viitoare, el ar urma să primească un ajutor în valoare de 150.000 de euro net din partea statului, pentru afacerile sale din industria ospitalităţii.
„Europa a făcut acest lucru încă de acum mai bine de un an. Europa i-a ajutat aproape pe loc pe cei care au afaceri asemănătoare cu ale mele. La ei s-a putut, la noi nu s-a putut face acelaşi lucru, iar ajutoarele vin la aproape un an şi jumătate de la declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei.
Şi spun că vin aceste ajutoare fiindcă tocmai am semnat contractul în acest sens. Mai aştept doar banii, efectiv, care vor intra în conturi cel mai probabil în cursul lunii august”, a declarat Mugur Mihăescu pentru Impact.ro.
Susţine că a obosit să se mai lupte atât cu pa.nde.mia de co.v.d-19, cât şi autorităţile române. În urmă cu mai bine de un deceniu, Mugur Mihăescu-Garcea, în vârstă de 53 de ani, se lansa cu multă încredere în industria ospitalităţii, înființând primul pub de influenţă britanică la Bucureşti, ‘‘St. Patrick‘‘.
“Garcea” îşi alesese cu grijă locul, în Centrul Vechi, convins fiind că şi vadul, nu doar amatorii de distracţii, glume bune şi băuturi fine, aveau să-l ajute! Totul a pornit de la ceea ce văzuse cândva în insula britanică, încât a dorit să transpună reţeta care-i plăcuse la nebunie în diverse colțuri ale Marii Britanii şi în oraşul său de adopţie.
Ba, mai mult, visa să-şi ducă afacerea şi la Craiova dacă lucrurile aveau să meargă cum trebuie. În afacere, el a intrat alături de fratele său, Liviu Mihăescu, iar cei doi au deschis, tot în Centrul Vechi, alte două pub-uri: ”Party Room” şi ”Kilkeny”.
Din martie 2020, afacerile fraţilor Mihăescu au traversat numeroase furtuni, cele trei pub-uri fiind închise şi redeschise de mai multe ori, în funcţie de etapa evoluţiei ra.tei inf.ectări.lor cu cov.id-19 şi a măsurilor decise de către autorităţi.
Mugur Mihăescu spune şi azi că totul a fost “o veritabilă lecţie de supravietuire“, iar în lipsa ajutoarelor din partea statului, ar fi pierdut circa 1,5 milioane de euro. În plus, el şi-a pierdut mare parte dintre angajaţii cu care a lucrat până în martie 2020.
“Azi pot spune că am 35 de angajaţi. Aş avea nevoie de vreo 60, dar nu am de unde să fac rost de ei, fiindcă cei care au lucrat în domeniul acesta au plecat pur şi simplu, s-au reorientat spre altceva ca să-şi câştige pâinea”, adaugă Mugur Mihăescu, care a făcut bani frumoși și datorită Euro 2020.
În plus, admite că barurile sale au revenit în ultimele săptămâni la 80% din capacitatea cu care era obişnuit în vara anului 2019. Însă nu ştie dacă e cazul sau nu să se bucure, fiindcă apropierea celui de-al patrulea val al pa.nde.miei îi ridică noi semne de întrebare, simţindu-şi iar am.eninţate afacerile.
Optimismul vine însă şi din anunţul recent al Ministerului Economiei, care se pregăteşte ca până la finele anului să ofere ajutoare de stat pentru domeniul HoReCa în valoare de 20% din pierderea înregistrată pe 2020, comparativ cu 2019. Cum firmele sale aveau o cifră de afaceri ce le-au permis să se înscrie în acest program, Mugur Mihăescu – care a semnat în pa.nde.mie și cu o televiziune locală – aşteaptă “o sumă consistentă” şi din această direcţie.