Mormane de bani, lăsate la mormântul lui Arsenie Boca. Imagini uluitoare de Rusalii la Prislop

Turismul şi afacerile locale iau amploare în jurul mânăstirii Prislop, unde este locul de veci al lui Arsenie Boca. Duminică, de Rusalii, peste 5.000 de oameni au venit să se închine la cel supranumit „Sfântul Ardealului”.

Credincioşii au venit cu miile de Rusalii la mânăstire Prislop din Ţara Haţegului, iar unii dintre ei au lăsat în urmă mormane de bani la mormântul lui Arsenie Boca deoarece au ţinut cont de superstiţiile legate de acest lăcaş de cult.

Pârâul Silvaş, care trece pe sub stâncile unde se află grota sfântului Ioan de le Prislop şi formează un mic lac în vecinătatea bisericii medievale, străluceşte după ce în apele sale au ajuns banii aruncaţi de vizitatori. În crăpăturile chiliei călugărului şi ale bisericii, oamenii înfig monede, punându-şi dorinţe sau rugându-se, iar la rădăcina unui copac aflat lângă mormântul lui Arsenie Boca, duminică s-a strâns o poală de bancnote, care, pentru a nu fi luate de vânt au fost proptite cu bolovani, conform Adevarul.

Oamenii au fost darnici, însă nu au ţinut cont de mesajele menite să-i descurajeze pe turişti să arunce bani în locuri nepermise. Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi „Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei”

De asemenea, cutiile milei şi pentru pomelnice ale bisericii s-au umplut şi ele cu bani, duminică, de Rusalii.

De Rusalii, la mânăstire Prislop, şirul de maşini parcate s-a întins pe trei kilometri. Oamenii au aşteptat ore-n şir deoarece au venit să se închine la mormântul lui Arsenie Boca.

Aproape un deceniu a trecut de când miturile despre minunile călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989) au început să se răspândească în România. Din acest motiv, mormântul său de la mănăstirea Prisop a fost transformat în loc de pelerinaj.

Cu toate acestea, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au amânat decizia de canonizare a duhovnicului. Mai mult, în ultimul an pandemia de COVID 19 a diminuat pelerinajele organizate, mănăstirea din Ţara Haţegului a rămas una dintre cele mai aglomerate destinaţii turistice şi religioase din România.