Medicul Valeriu Gheorghiță a spus adevărul despre apariția tulpinei românești

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, explică de ce nu este exclusă apariția unei tulpini românești a  coronavirusului.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre apariția tulpinei românești

„S-a discutat foarte mult despre acest lucru. Sigur că din punct de vedere teoretic, atâta timp cât ai un număr foarte mare de infecții în general în rândul persoanelor nevaccinate, există această șansă virusului să se multiplice practic necontrolat.

Pot să apară erori de copiere, practic să se acumuleze aceste mutații care în final evident că pot să genereze o nouă variantă virală, adaptată, pentru că tot acest proces de acumulare de mutații reprezintă, de fapt, evoluția naturală a virusului în populație.

Când virusul se multiplică nestingherit, nimic nu îl oprește, se răspândește de la o persoană la alta pentru că majoritatea variantelor virale au fost generate în țările cu rată foarte mică de acoperire vaccinală”, a răspuns coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Medicul, Valeriu Gheorghiţă a declarat că, el consideră că, această supoziție este mai degrabă teoretică decât practică.

„Dar nu este exclus ca la nivel global să se întâmple acest lucru, pentru că, din păcate, chiar dacă avem aproximativ 50% din populația globului care a primit cel puțin o doză de vaccin, țările în curs de dezvoltare au în continuare o rată de acoperire vaccinală undeva de 5 – 6%, adică foarte puțin”, a adăugat medicul. scrie kanald.ro

Certificatului verde la locul de muncă

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică. Cred că ceea ce semănăm în momentul de față vom culege mai târziu”, spune coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, despre faptul că Parlamentul a respins urgentarea adoptării legii certificatului verde.

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică. Cred că ceea ce semănăm în momentul de față vom culege mai târziu.about:blankLearn moreAcesta este lucru pe care eu în înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a declarat că măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia trebuie să urmărească două aspecte – reducerea numărului de noi cazuri și creșterea ratei de vaccinare.

„Ca medic, eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, să fie logice încât să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar, în egală măsură, să stimuleze rata de vaccinare, pentru că altfel, dacă măsurile sunt doar pentru scăderea numărului de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar nu putem crește rata vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă în perioada lunilor următoare, deci situația nu se va schimba”, conchide Gheorghiță.