Lovitură pentru românii care revin în țară. Ce amenzi uriașe pot primi la vamă, totul este fără precedent

În ultimii 30 de ani România a pierdut enorm când vine vorba de românii plecați în străinătate. Statisticile arată că numărul românilor de peste hotare este estimat la aproximativ 12 milioane de persoane care muncesc cu forme legale. Asta înseamnă că la bugetul de stat, conform legislației, pot intra câteva milioane de euro. Cu toate astea, Guvernul Cîțu a mai dat o hotărâre de guvern care nu face altceva decât să înăsprească Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Cu alte cuvinte, românii vor fi obligați să declare la vamă sumele cu care intră în țară.  Noua HG a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 20 noiembrie anul curent.

Noi restricții impuse românilor care muncesc în străinătate

În luna noiembrie Guvernul interimar promulga o nouă hotărâre, HG nr. 1.184/2021, care face anumite ajustări și modificări la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

Prin noile modificări românii care muncesc în străinătate și revin în țară vor fi obligați să intre cu sume mai mici de 10.000 de euro. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei, conform HG emisă de Guvern.

Justificarea acestei hotărâri sunt reglementările impuse de Uniunea Europeană, prin Regulamentul european 1.672/2018, care reglementează controlul sumelor în numerar care intră și ies din spațiul Uniunii Europene. Actul normativ european intra în vigoare în urmă cu trei ani, și la punctul 5 precizează:

„( 5 ). Regulamentul urmărește să prevină și să depisteze spălarea banilor și finanțarea terorismului prin stabilirea unui sistem de control aplicabil persoanelor fizice care intră sau ies din Uniune având asupra lor sume de bani lichizi sau instrumente negociabile la purtător egale sau mai mari de 10 000 de euro sau contravaloarea lor în alte monede.

Termenul „intrare sau care părăsesc Uniunea” ar trebui să fie definit prin referire la teritoriul Uniunii, astfel cum este definit la articolul 355 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pentru a se asigura că prezentul regulament are un domeniu de aplicare cât mai larg posibil și că nicio zonă nu ar fi exceptată de la aplicarea sa și nu ar prezenta oportunități de a eluda controalele aplicabile.”, se precizează în regulamentul european.

Românii obligați să declare la vamă sumele

Prin noua HG nr. 1.184/2021, românii care vor reveni în țară, vor fi obligați să declare la vamă cu ce sume intră pe teritoriul României. Conform actului, dacă sumele sunt sub 10.000 de euro, nu vor exista niciun fel de probleme, dar dacă sumele depășesc acest barem, și nu sunt declarate, conform legislației, vor fi pasibili de a plăti o amendă cuprinsă între 3.000 și 50.000 de lei, dar nu mai mult de 60% din sumele declarate la vamă, la intrarea în țară.