Imagini de la botezul în urma căruia bebeluşul de şase săptămâni din Suceava a murit. Greşeala preotului, uşor de identificat chiar şi de necunoscători

Imagini de la botezul bebeluşului mort din Suceava. În înregistrarea video din timpul ceremoniei religioase de botez se observă că preotul scufundă copilul în cristelniţă cu faţa în sus, în timp ce îi ţine mâna la gură şi nas. Specialiştii în Teologie susţin că în timpul botezului copiii sunt scufundaţi în apă cu faţa în jos.

Profesorul de Teologie Liturgică Ciprian Ioan Streza, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a explicat, pentru Adevărul,  că viitorii preoţi învaţă la facultate cum se săvârşeşte Taina Botezului, exersând pe o păpuşă, astfel încât tragedii precum cea de zilele trecute să nu se întâmple. Procedura este simplă: preotul îşi ţine o mână între picioarele copilului, iar cu cealaltă mână îi acoperă nasul şi gura fără a face presiune. Imersia cu faţa în jos se face rapid, în câteva fracţiuni de secundă, astfel încât apa să nu aibă timp să pătrundă pe căile nazale.La rândul său, profesorul de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie Vasile Gavrilă, explica, cu ceva vreme în urmă, pentru aceeaşi sursă, modul în care un preot trebuie să boteze un copil: „mânuţele copilului se lasă libere; preotul îl prinde pe copil de părţile corpului astfel încât coloana vertebrală să nu fie sub nicio formă pusă în pericol; nu i se astupă concomitent gura şi nasul, pentru că s-ar sufoca; cu podul palmei i se astupă gura, iar cu degetele i se astupă urechile, nasul rămâne liber. Afundarea se face foarte rapid, durează câteva secunde. În momentul în care este introdus în apă, copilul este ţinut cu o palmă de gât şi cap, cu faţa în jos, şi cealaltă mână stă între picioarele copilului pentru a putea să asiguri verticalitatea şi poziţia cea mai bună pentru coloana vertebrală”.

Imagini de la botezul bebeluşului mort din Suceava

În imaginile intrate în posesia activenews.ro,bebeluşul Iustin plângea înainte de a fi băgat în cristelniţă, aşa cum relatatse şi tatăl acestuia. Pe imagini se observă cum micuţul este ţinut de două persoane în timpul scufundării. Preotul îi ţine capul şi umerii, iar o altă persoană îi ţine picioruşele. Preotul pare să-i acopere copilului cu mâna nasul şi gura. Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos 110 ml apă din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat la Terapie Intensivă.  La doar câteva ore, acesta a decedat în urma unui stop cardio-respirator.