Ieșirea la pensie în România se schimbă radical. Șeful Casei de Pensii a dezvăluit ce urmează să se întâmple

Vești proaste pentru românii care vor să se pensioneze. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat noi schimbări în ceea ce privește ieșirea la pensie. Iată ce modificări vor apărea.

O nouă schimbare importantă pentru pensionari

Președintele Casei de Pensii anunță că vârsta la care vor putea ieși femeile la pensie va crește. Concret, acestea nu se vor mai putea pensiona la 61 de ani, ci la 63 de ani. De asemenea, Daniel Baciu a anunțat că vârsta de pensionare a bărbaților rămâne aceeași. Mai exact, aceștia vor putea ieși la pensie tot la 65 de ani.

„Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.  În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.

În Germania, în Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani.

Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a declarat președintele Casei de Pensii, citata de Antena 3.

Daniel Baciu, despre recalcularea pensiei

Președintele Casei de Pensii a explicat și cum se va efectua recalcularea pensiei. Acesta a precizat că nu va exista un procent fix de creştere la toţi pensionarii.

„Vreau să fac o precizare importantă – recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor.

(…) Cu privire la indexare, avem aceste calcule, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii. Avem diverse scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care noi le punem pe masa factorilor decidenți, astfel încât să ia decizia cea mai bună”, a mai spus Daniel Baciu.