Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai fost una la fel

Iarna care urmează nu va fi deloc una blândă, mai ales pentru est-europeni, care vor avea de înfruntat fenomene meteo foarte severe: furtuni, temperaturi scăzute și ninsori abundente.

Toamna meteorologică abia a ajuns la jumătate, dar meteorologii de la AccuWeather se uită deja la ceea ce va aduce iarna din punct de vedere meteorologic. În această săptămână,

specialiștii au publicat prognoza anuală de iarnă pentru Europa. Iarna meteorologică începe la data de 1 decembrie, iar iarna astronomică va începe pe 21 decembrie.

O iarnă marcată de vreme severă și creșterea prețului la energie

Chiar dacă mai sunt oficial aproximativ două luni până la venirea iernii, creșterea costurilor energiei și

îngrijorările legate de coronavirus continuă să planeze asupra continentului. În condițiile în care unii

europeni se confruntă deja cu facturi foarte mari la energie, perspectiva unei ierni reci poate însemna și o iarnă scumpă.

Pentru a-i ajuta pe locuitorii de pe continent să se pregătească, echipa de meteorologi internaționali de la AccuWeather,

care se ocupă de prognoze pe termen lung, detaliază ceea ce a pregătit această iarnă pentru „Bătrânul Continent”.

Fenomenul La Nina, la fel ca și în cazul influenței sale asupra modelelor meteorologice din Statele Unite și Canada, va fi influent și în Europa în această iarnă.

Europa de Sud

Pe măsură ce peisajul își schimbă culorile și copacii încep să își piardă frunzele, traiectoria dominantă a furtunilor din Europa va suferi și ea o tranziție proprie. Meteorologii de la AccuWeather spun că o schimbarea spre sud a traiectoriei generale a furtunilor pe continent va atrage perioade de vreme ploioasă în sudul Europei și Marea Mediterană în această iarnă.

În multe privințe, iarna care va urma în partea de sud a continentului va avea ecouri ale iernii de anul trecut, un an influențat, de asemenea, puternic de un model La Nina.

Furtuni foarte puternice în Vestul Europei

În această iarnă, 12 furtuni de vânt au fost identificate de agențiile meteorologice din Franța, Spania, Portugalia și Belgia.

În mod obișnuit, agenția meteorologică din regiunea în care se estimează că va lovi furtuna cel mai puternic îi va da și numele acestui fenomen.

Nu este surprinzător faptul că vânturile puternice și dăunătoare reprezintă principalul pericol asociat cu furtunile de vânt, dar acestea pot și marcate și de descărcări electrice și ploi torențiale.

Spre deosebire de zonele influențate de Marea Mediterană, acolo unde este de așteptat ca temperaturile să rămână aproape sau chiar cu câteva grade peste normal, meteorologii de la AccuWeather spun că porțiunile interioare ale Europei de Est vor fi în centrul atenției pentru aerul rece neobișnuit pentru această iarnă.

„Dacă o masă de aer rece va fi expulzată de vortexul polar, nucleul acestui aer rece va sfârși prin a se așeza deasupra unor părți din Europa de Est”, a explicat Roys.

În partea de est, temperaturile vor fi scăzute și însoțite de precipitații

Zona cu cel mai mare risc de a avea temperaturi cu câteva grade sub normalul acestei ierni include o zonă din centrul Ucrainei, spre nord până în Letonia și Estonia și până în vest, în Slovacia și Polonia.

Ca și cum condițiile anormal de reci nu ar fi fost de ajuns, iarna va mai crea o problemă în Europa de Est. Aceeași traiectorie de furtună activă care va spori riscul de inundații în Italia și în Balcani în această iarnă va aduce, de asemenea, runde de vreme nefavorabilă în Europa de Est.

Orice furtună care traversează Balcanii și se îndreaptă spre nord, în centrul Ucrainei și în zonele din nord, va întâlni probabil o abundență de aer rece deja prezentă. Ciocnirea frontului atmosferic umed cu aerul rece va duce la perioade frecvente de ploi și ninsori în mare parte din interiorul Europei de Est.

Este de așteptat că în această parte a continentului, inclusiv în România, să fie marcată de furtuni de gheață extrem de violente. Mai multe episoade ale acestui fenomen au afectat Ucraina, anul trecut, conform accuweather.com.