Este oficial! Ce se întâmplă cu românii care au cotizat și în străinătate și vor să se pensioneze

Veste bună pentru românii care au stagii de cotizare într-un stat membru al Uniunii Europene. Tribunalul Mureș a stabilit că cererile de pensionare ale acestor români nu pot fi respinse de către casele de pensii județene, chiar dacă au transmis formularul european standard de legătură.

Ce se întâmplă cu cererile de pensionare ale românilor care au cotizat în străinătate
Concret, casele de pensii județene trebuie să admită cererile de pensionare ale românilor care au stagii de cotizare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Este decizia Tribunalului Mureș care a plecat de la un caz specific: o cerere de pensionare pentru limită de vârstă pe care casa de pensii județeană a respins-o inițial, pe motiv că persoana care a depus dosarul nu avea stagiul complet de cotizare în România, de 35 de ani.

Practic, casa județeană de pensii a luat în calcul doar perioada în care românul a cotizat în România, nu și cea din Spania.

La șapte luni după ce i-a fost respinsă cererea, persoana respectivă a depus o nouă cerere, pe care, de data aceasta, casa județeană de pensii, a admis-o, i-a recunoscut omului stagiul de cotizare de 15 ani în Spania și a emis decizia de pensionare.

Potrivit Capital.ro, Tribunalul Mureș a stabilit că decizia de respingere a pensionării a fost emisă nelegal de casa județeană de pensii, fiind încălcata obligația de bună cooperare transfrontalieră.

Această obligație presupune că instituțiile statelor membre trebuie să răspundă la solicitările altor instituții ale statelor membre.

Care este stagiul complet de cotizare în România
Pensia pentru limită de vârstă în România se acordă persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare și care au realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.