Pentru prepararea acestei rețete sunt necesare următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 ml apă
- 250 g margarină la pachet
- 50 g zahăr tos
- 360 g făină
- 6 ouă
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 4 ouă
- 270 g zahăr tos
- 200 g făină
- 750 ml lapte
- 5 pliculețe de vanilie
Pentru glazură:
- 120 g ciocolată cu lapte
- 70 g margarină
- o lingură de apă
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de cacao
Cum se prepară?
Prepararea acestei prăjituri începe cu pregătirea aluatului:
- Se pune apă într-un castron (sau o cratiță, însă NEAPĂRAT trebuie folosit un vas care poate fi așezat pe flacără), se adaugă margarina necesară și se lasă pe foc până când aceasta se topește.
- Dupa ce margarina s-a topit, se adaugă zahărul tos, un praf de sare și se amestecă până când se topește tot zahărul.
- După ce se topește zahărul se ia vasul de pe foc și se adaugă 360 g de făină. Se amestecă viguros, cu ajutorul unei linguri de lemn, până când făina se încorporează complet și se formează o cocă tare, nelipicioasă.
- Se lasă coca la răcit. După ce aluatul ajunge la temperatura camerei se adaugă ouăle, câte unul pe rând, amestecând după fiecare ou, până când se înglobează în cocă.
- Aluatul obținut se toarnă în poș și cu ajutorul acestuia se vor forma, în tava tapetată cu hârtie de copt, eclere lunguiețe. Se va păstra o distanță de 1 cm între eclere.
- După ce au fost formate eclerele, se dă tava la cuptorul preîncălzit la 220 grade, și se lasă la copt pentru 25 – 30 minute, până când eclerele devine ușor rumenite.
- După ce s-au copt, se scoate tava din cuptor și se lasă eclerele la răcit.
Cât timp se răcesc eclerele, se poate prepara crema de vanilie:
- Se sparg cele 4 ouă într-un vas și se bat bine cu telul.
- Se adaugă zahărul tos și pliculețele de zahăr vanilat și se amestecă până la omogenizare.
- Se adaugă făina și se amestecă, cu ajutoul telului, până când aceasta este înglobată în compoziție.
- La final se adaugă laptele și se amestecă până se omogenizează compoziția, după care se așează vasul într-o cratiță cu apă și se dă pe foc, la bain-marie, aproximativ 15 min (până când crema se îngroașă).
- După ce crema s-a îngroșat, aceasta se ia de pe foc și se lasă la răcit, la temperatura camerei.
Pentru glazură:
- Într-un vas se adaugă ciocolata ruptă în bucățele, se adaugă margarina, apa și uleiul și se așează vasul, într-o cratiță cu apă, pe foc.
- Se lasă compoziția la baie de abur, până când se topesc toate ingredientele, iar compoziția devine omogenă.
- Peste compoziția obținută se adaugă 2 linguri de cacao și se amestecă cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor, până când se dizolvă cacaua.
După ce sunt gata, atât coca, cât și crema și glazura, se poate trece la asamblarea eclerelor:
- După ce aluatul copt s-a răcit, se va lua fiecare ecler în parte și se va cresta pe mijloc.
- Se vor umple eclerele cu crema de vanilie.
- După ce vor fi umplute cu cremă, eclerele se vor înmuia, pe jumătate, în glazură și se vor așeza pe un platou.
- Pentru un plus de savoare, eclerele vor fi ținute la frigider înainte de a fi servite.
Să le savurați cu drag – Poftă bună!