Declaraţia unică: mai aveţi două săptămâni în care o puteţi trimite la Fisc fără să fiţi amendaţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre formular

Persoanele fizice care estimează că veniturile extrasalariale încasate în 2021 depăşesc plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să le declare la Fisc, prin intermediul declaraţiei unice, până la 25 mai.

În cazul în care depăşesc acest termen, riscă o amendă cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020, consultate de Economica.net.

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale şi care estimează că aceste venituri vor fi în cuantum net în 2021 peste plafonul de 12 salarii minime pe economie trebuie să completeze şi să trimită declaraţia unică la Fisc.

Economica.net vă răspunde la unele dintre cele mai importante întrebări primite de la cititori despre declaraţia unică în acest an.

Declaraţia unică în 2021: cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră în 2021?

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net. Oficialii Fiscului au clarificat pentru Economica.net care e valoarea plafonului minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021,

în contextul atipic al începutului de an, în care avem oficial două niveluri ale salariului minim în luna ianuarie. Vă amintim că plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Detalii, la acest link.

Declaraţia unică: ce formular e valabil pentru veniturile realizate în 2020 şi estimate în 2021

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Nu aveţi venituri fiscalizate şi vreţi să vă asiguraţi la sănătate în 2021. Cum procedaţi

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc. Despre acest subiect am scris aici:

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale, sub plafon în 2021: cât plătiţi dacă vă asiguraţi până la 25 mai sau după această dată; calcule şi exemple

Asigurarea la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei în 2021 şi care nu sunt asiguraţi fără plata contribuţiei (CASS) e opţională. Asigurarea la sănătate îi costă 1.380 de lei dacă oamenii trimit declaraţia unică la Fisc până la 25 mai 2021 inclusiv, ori dacă o trimit la ANAF în luna decembrie, arată o statistică făcută de Economica.net. În cazul în care oamenii trimit declaraţia unică în perioada 26 mai – 30 noiembrie, vor plăti mai mult ca să fie asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, arată o analiză Economica.net, pe care o puteţi citi la acest link.

Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc fie în format hârtie, fie online.

Persoanele care vor să completeze în format hârtie declaraţia unică, aferentă veniturilor realizate în 2020, respectiv estimate în 2021, o pot descărca de la acest link, iar anexa de la acest link.

După completare, oamenii au două opţiuni: fie o trimit prin poştă, în scrisoare recomandată, însoţită de confirmare de primire, adresată organului fiscal în evidenţa căruia se află, fie direct la registratura organului fiscal.

Ce trebuie să ştiţi despre completarea şi trimiterea declaraţiei unice online

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice aferente veniturilor realizate în 2020 şi estimate în 2021 poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 17 martie 2021.

Economica.net a scris, pe larg, cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF, la acest link:

Declaraţia unică 2021: cum o semnaţi dacă trimiteţi formularul prin Spaţiul Privat Virtual – răspunsuri oficiale

Economica.net a primit în ultimul an numeroase întrebări de la cititori care ne-au spus că nu ştiu dacă e obligatorie semnătura electronică calificată pe formularul inteligent al declaraţiei unice, trimis la Fisc prin SPV. Oamenii ne-au semnalat că pentru cititorul neavizat al legislaţiei fiscale, actele care reglementează modul în care trebuie semnată DU când e trimisă prin SPV sunt formulate neclar.

În acest context, Economica.net a vorbit cu oficialii ANAF despre subiect. Iată ce ne-au răspuns:

Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la ANAF. „Platforma online „Spaţiul Privat Virtual” a fost creată, în principal, pentru a facilita persoanelor fizice depunerea documentelor, inclusiv depunerea declaraţiei unice, fără a utiliza semnătură digitală calificată”, au spus pentru Economica.net oficialii Fiscului.

Răspunsurile oferite de specialiştii ANAF pentru Economica.net despre acest subiect le puteţi citi, pe larg, la acest link.

Declaraţia unică se trimite la Fisc:

– până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;

– până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Riscaţi amendă de la 50 de lei dacă depuneţi declaraţia după termen.

Amenda pentru nedepunerea declaraţiei unice la termen e cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, consultată de Economica.net. scrie economica.net