Ce e mai plăcut și mai plăcut de Crăciun decât mirosul de brad, portocale, să stai în plapumă, să bei ciocolată caldă și să te uiți la filme? E bine, e cam greu să concurezi cu acest peisaj. Poate doar fulguiala ușoară de afară lipsește din acest peisaj. Îmi amintesc că în fiecare iarnă când mergeam la bunica era acest miros de portocale care prevestea sosirea Crăciunului, iar mai apoi mirosul inconfundabil al bradului.
Bunica avea un obicei. Punea mereu ulei de măsline în coaja de la portocale. Așa am aflat că ”parfumul special de Crăciun” provenea din acele mici ”lumânărele parfumate” improvizate.
Este simplu de realizat și la îndemâna oricui. Iată pașii!
Se taie coaja portocalei pe linia mediană de jur împrejur, încercând să nu secţionezi prea tare miezul. Cu degetul introdus sub coajă, roteşti portocală astfel încât coaja să se desprindă de pe o jumătate de miez. Împingi coaja de pe jumătatea dezvelită cu degetele astfel încât să o desprinzi cât mai mult, dar să nu rupi fibrele din mijlocul portocalei. Acestea trebuie păstrate cât mai lungi pentru a le putea folosi apoi drept fitil.
Când ai obținut o jumătate de sferă cu fitil în mijloc, umpli trei sferturi din volumul ei cu ulei de măsline. Torni uleiul încet, numai peste fitil pentru că acesta să se îmbibe bine cu ulei. Apoi, cu ajutorul unui aprinzător de aragaz, poziţionezi flacăra pe fitil, până când acesta se va aprinde. Fitilul nu se va aprinde instant, pentru că este încă umed, dar în 20-30 de secunde vei obține o lumânare cu parfum foarte puternic şi plăcut de portocală.