Cum a devenit cainele cel mai bun prieten al omului. De la lup la caine domestic

De la micutul pechinez la maiestuosul Saint Bernard, cainii vin in atatea dimensiuni si forme incat uneori e usor sa uiti ca fac parte din aceeasi specie. In ultimii 150 de ani, am ajuns sa avem mai mult de 300 de rase de caini. Poti vedea cum arata o parte din ele in acest video .

Cainii sunt animale sociale. Stramosii lor traiau in haite, extrem de asemenatoare unei familii. Aceste patrupede chiar se bucura de compania oamenilor si aceasta este una din trasaturile pe baza careia s-au facut incrucisarile sau imperecherile selective.

Din pacate, simbioza dintre oameni si caini a avut si efecte negative. Faptul ca sapau in pamant sau inspectau materialele fecale ale altor caini i-au facut extrem de vulnerabili in fata infestarilor. Parazitii externi cu care au venit cainii in comunitatile umane au trecut la om si s-au inmultit in mod rapid. Poti afla despre cei mai comuni paraziti externi ai cainilor, din acesta lista.

Cand si unde s-au domesticit primii caini

Cainii domestici pe care ii stim astazi au evoluat dintr-un grup de lupi care a intrat in contact cu un grup de vanatori din Europa acum aproape 30.000 de ani.

Aceasta teorie apare ca urmare a unui nou studiu care a comparat ADN-ul a zeci de caini si lupi, incluzand 18 fosile. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Science si ofera cea mai plauzibila imagine a locului si a felului in care niste pradatori au devenit cei mai buni prieteni ai omului.

Inainte de acest studiu, doua alte studii se intreceau in a explica domesticirea cainilor. Unul dintre studii sugera ca acest animal a fost domesticit acum 10.000 de ani, cand lupii au inceput sa urmareasca grupurile umane si sa consume resturile acestora. Celalalt studiu a concluzionat ca, acum 32.000 de ani,  unii dintre lupi au devenit caini undeva prin Asia de Est.

Cum s-au transformat lupii in caini domestici

Cainele (Canis familiaris) este un descendent al lupului, Canis lupus. Cu alte cuvinte, cainii sunt de fapt lupi domesticiti. Fata de de lupi, cainii si-au schimbat comportamentul, au devenit mai mici si si-au schimbat dentitia.

Darwin a crezut ca diversitatea remarcabila a cainilor reflecta incrucisarea dintre diversi caini salbatici. De fapt, cainii moderni domesticiti, au doi stramosi unici, conform studierii ADN-ului.

Se crede ca lupii au inceput sa se adapteze la societatea umana cu mult inainte ca oamenii sa se stabileasca si sa practice agricultura. Instinctul canin i-a ajutat sa “citeasca” comportamentul uman, si exista speculatii conform carora, pe masura ce lupii au inceput sa “citeasca” oamenii din jurul lor, au invatat sa-si adapteze comportamentul. De exemplu, la marginea taberelor umane, lupii cautau resturi de mancare lasate de oameni si au invatat ca agresivitatea nu era calea potrivita pentru a-i castiga pe oameni. Pe masura ca lupii au aratat ca sunt prietenosi, oamenii au inceput sa-si manifeste interesul fata de aceste animale si relatia dintre cele doua specii s-a transformat intr-o prietenie din care au beneficiat amandoua.

Cum a devenit cainele cel mai bun prieten al omului

Cainii au o relatie speciala cu oamenii, ce dureaza de cateva mii de ani. Aceste animale au avut rol de alarma in taberele umane, au fost folosite la vanatoare, ca protectori ai copiilor si ai casei. Oamenii au domesticat cainii, dar si cainii au domesticat omul.

Expresia “cel mai bun prieten al omului” a fost folosita in cadrul Curtii Supreme americane in 1870, cand un avocat talentat pe nume George Graham West a aparat un barbat care si-a iubit profund ogarul, pe nume Old Drum. West a argumentat ca atunci cand un vecin l-a omorat pe Old Drum, acesta nu a omorat doar un animal de companie, ci a ucis un membru important al familiei. West a spus “Singurul prieten absolut, altruist pe care il poate avea un om in aceasta lume egoista, cel care nu se dovedeste niciodata a fi nerecunoscator sau tradator, este cainele sau”.

Cainii ne dovedesc in fiecare zi ca ne sunt loiali, buni, intelegatori si plini de personalitate. Ei ne vor saluta fericiti si ne vor face sa ne simtim mai bine in fiecare zi prin bucuria si dragostea pe care ne-o arata, chiar si fara cuvinte.

Foto: Pexels

Sursa foto: Pexels

Galerie Foto

cainele_e_cel_mai_bun_prieten_al_omului