Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă. Rețetă de conopidă murată în saramură pas cu pas. Conopidă murată pentru iarnă, cum se face. Conopidă murată la borcan.

Cea mai propice vreme a anului, pentru punerea murăturilor în saramură, este toamna târziu, după ce s-a lăsat frigul. Bunica mea obișnuia să spună că murăturile asortate,

castraveții în saramură și varza la butoi se pun după ziua de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, data până la care toamna trebuie să își fi intrat în drepturi depline iar temperaturile vor fi mai scăzute.

Vremea mai rece garantând o fermentație/murare mai lentă, obligatoriu murăturile vor avea un gust mult mai bun.

Ei bine, anul acesta vremea nici vorbă să se fi răcit până la Sfântul Dumitru. Abia în ultima săptămână a început să miroasă cu adevărat a toamnă, diminețile sunt mai reci și nici peste zi temperaturile nu mai urcă mai mult de vreo 14-15 grade, vremea într-adevăr se potrivește pentru pus legume la murat. Abia acum am și pus atât castraveții, cât și conopida la borcan, ambele în saramură înmiresmată cu ierburi aromate și mirodenii, așa cum îi place fetei mele.

Norocul face ca piețele să fie pline de legume și fructe de toamnă, așa că nu de Dumitru, ci de Mihai și Gavril, am ajuns acasă cu toate cele necesare pentru niște murături delicioase, printre care și două conopide mari și frumoase, care împreună au avut 4 kilograme.

Prin ce au trecut aceste frumoase coopide până au ajuns în borcane, aflați în cele ce urmează. Să vă fie de folos!

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, ingrediente

(pentru un volum total de 8 litri)

  • 4 kilograme de conopidă cât mai proaspătă, albă, fără pete maronii, ruptă în bucățele
  • 4 rădăcini de hrean groase cam de 2 cm, curățate de coajă și tăiate bastonașe
  • 80 de grame de boabe de muștar
  • 2 linguri de boabe de piper negru
  • 1 legătură mare de flori de mărar uscate, cu tot cu tulpini (bețe)
  • 2-3 rămurele de vișin
  • 1 legătură de cimbru uscat (cam 6-7 fire)
  • 200 de grame de rădăcină de țelină, curățată și feliată
  • 6 tije de țelină cu tot cu frunze
  • 2 morcovi
  • 8 căței mărișori de usturoi
  • 2 cepe de mărime medie, tăiate în rondele
  • 4 ardei iuți
  • 120 de grame de sare neiodată (adică 15 grame/litru de volum)

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, câteva reguli generale:

  1. Așa cum am menționat deja în lista ingredientelor, conopida folosită pentru murat trebuie să fie perfect sănătoasă, albă, fără pete maronii. Orice porțiune cu defect a conopidei se va îndepărta.
  2. Pentru murături, aveți nevoie de sare neiodată sau sare pe al cărei ambalaj să apară indicația clară ”pentru murături”. Nu se pretează la murături sarea obișnuită de masă, din comerț, iodul pe care aceasta îl conține va face ca legumele puse la murat să se înmoaie, efectiv se vor dizolva în saramură.
  3. Murăturile în saramură se bazează pe procesul de fermentație, care va fi ținut sub control, până la un punct, de sare, dar și de elementele iuți pe care le vom adăuga la saramură. Așadar, hreanul nu este opțional, pentru că el va menține legumele tari. Un rol important în acest sens îl au și boabele de muștarpiperul și ardeiul iute, este bine ca măcar la unul dintre aceste elemente picante să nu renunțați.
  4. În ce privește aromele murăturilor, dacă vă place mai mult mărarul decât frunzele de vișin,  puteți fără probleme renunța la acesta. Deasemenea, puteți renunța la ceapă sau la usturoi, puteți adăuga cimbru, frunze de țelină și chiar leuștean.
  5. Borcanele sau bidoanele în care veți pune murături trebuie să fie perfect curate, în special dacă sunt de plastic (care e un material mai poros) e bine să le umpleți cu apă fiartă, lăsând-o să se răcească în interior, apoi să goliți apa chiar înainte de a vă apuca de așezarea legumelor.
  6. Mai trebuie să știți că va fi mai comod să puneți murăturile în recipiente mai mici (borcane) decât în bidoane de mari dimensiuni, pentru că în prima parte a murării va trebuie să agităm zeama de pe murături, pentru a preîntâmpina să se lase toată sarea la fund. Dacă puneți murăturile în borcane, va fi suficient să le întoarceți peste cap, agitându-le puțin, dar cu bidoanele mari va fi mai complicat, va fi nevoie să puneți în ele un furtun, suficient de lung ca să ajungă pe fundul vasului, prin care să suflați energic, agitând zeama (dacă bidonul e mai mic) sau să extrageți zeama în alt vas, s-o amestecați bine apoi s-o turnați înapoi.

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, pregătirea ingredientelor și a saramurii:

1. În imaginea de mai jos sunt ingredientele folosite pentru conopida murată în saramură.
Înainte de le așeza în borcane:

  • rupem conopida în buchețele și o spălăm foarte bine, în mai multe ape rece
  • decojim rădăcina de țelină și morcovii, îi spălăm foarte bine și îi tăiem în felii/rondele
  • curățăm ceapa/usturoiul, le spălăm cu apă rece iar ceapa o feliem
  • spălăm ardeii iuți și îi tăiem bucăți
  • spălăm frunzele de țelină și cele de vișin
  • decojim, spălăm și tăiem hreanul bastonașe

2. Punem pe foc o oală cu 5 litri de apă și o aducem la fierbere. Adăugăm sarea, oprim focul și amestecăm până când se dizolvă sarea. Lăsăm saramura să se răcească până e abia călduță, apoi adăugăm piperul și boabele de muștar.

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, așezarea în borcane și umplerea cu saramură

 

1. Pe fundul borcanului așezați frunzele de vișin (sau de țelină, sau ți una și cealaltă), câteva rondele de ceapă, 2-3 bastonașe de hrean, apoi aranjați un rând de buchețele de conopidă, cât mai înghesuit. După fiecare rând de conpidă presărați cu ceapă și/sau usturoi, cu rondele de morcovi și felii de țelină iar hreanul se înghesuie și în spațiile goale. Când umpleți borcanul până sus, se așază deasupra bastonașe de hrean și bețe de mărar, în cruce, așa încât conopida să nu se poată ridica când se toarnă saramura.

2. După ce s-au umplut borcanele cu conopida, se toarnă saramura, până la 1-2 cm. sub buza borcanului.

3. Probabil că nu vă va intra toată conopida acum, nu e nicio problemă, puneți-o la frigider, acoperită cu un șervet umed și cu folie alimentară, și o veți putea adăuga a doua zi, după ce sarea din saramură va extrage o parte din apa conținută în mod natural de conopidă, înmuind-o. Pentru asta, îndepărtați hreanul și bețele de mărar din partea superioară, punându-le pe o farfurie curată, înghesuiți conopida rămasă și fixați din nou cu bețele de hrean și mărar.

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, agitarea saramurii în timpul murării

Borcanele cu conopida pusă la murat în saramură, acoperite cu capace, se depozitează într-un loc răcoros. În primele 3 zile, le întorc zilnic peste cap, agitându-le puțin, după aceea le mai întorc încă de 2 ori, la distanță de 2-3 zile.

Țineți cont, dacă locul în care se depozitează borcanele chiar rece (2-10 grade celsius), procesul de murare al conopidei poate dura chiar mai mult de două săptămâni. În cămara mea de acasă sunt în jur de 14 grade Celsius în această perioadă a anului, așa că după două săptămâni – dacă nu se face mai frig – vom putea degusta conopida murată.

Conopidă murată în saramură, rețetă pentru iarnă, cum se păstrează

După ce se începe un borcan cu conopidă murată în saramură, se va ține cont ca de fiecare dată când se scoate conopidă din borcan, ceea ce rămâne în borcan să fie bine acoperit de lichid, eventual se va presa ușor conopida rămasă cu o greutate care să o mențină sub nivelul saramurii. Greutarea se va spăla bine, periodic, îndepărtând orice urmă de ”floare” care s-ar putea forma la suprafața acesteia.

În borcanele cu murături nu se umblă cu ustensile care s-au folosit la alte mâncăruri (de exemplu, furculița cu care mâncăm friptură sau altă mâncare).

Se păstrează conopida la răcoare, fără să înghețe, însă, și gustul ei este absolut delicios. În afară de asta, mai natural de atât chiar nu se poate, murarea în saramură este un proces 100% natural. Poftă mare! scrie lauralaurentiu.ro