Cine este patronul clinicii la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian. La inaugurare au venit miniștri cu elicopterul
Patronul clinicii la care a mers Petrică Mîțu Stoian pentru recuperare post-Covid-19 este o persoană respectată în lumea medicală din România. În 2020, la inaugurarea unității unde artistul a dorit să facă tratament cu oxigen hiperbar, au venit miniștri cu elicopterul.
Cine este patronul clinicii la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian
Aflată în vârf de munte, în comuna Sasca Montană din județul Caraș-Severin, Clinica Nera a fost deschisă în 2020 de medicul Pavel Chirilă, cunoscut drept “părintele homeopatiei din România”. La inaugurare, el i-a întâmpinat pe ministrul de Interne, Marcel Vela; ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.
Investiția în Clinica Nera a fost uriașă, de peste 17 milioane de lei, și a fost făcută și cu ajutorul Companiei de Investiții. Profesorul Pavel Chirilă spunea anul trecut că are nevoie de specialişti în medicină hiperbară pentru a pune în funcțiune instalația ce costase un milion de euro. El a precizat că și-a propus să aducă în țară acest tratament după tragedia de la Colectiv.
Născut în 1946 la Slatina Nera, Caraș-Severin, profesorul Pavel Chirilă este absolvent de Medicină, dar și de Teologie. A studiat 3.000 de versete din Biblie cu temă medicală și alte 3.000 cu temă psihologică. Interesat de producerea bolii secolului, și-a luat doctoratul în științe medicale cu o lucrare despre ”actul inflamator și antiinfecțios al extractelor vegetale”.
Medicul Pavel Chirilă s-a specializat în tratamente naturiste. După Revoluția din decembrie 1989, el a mai fondat un spital creștin în București, clinica de tratamente naturiste ”Naturalia”, Centrul de Îngrijiri Paliative ”Sf Irina” , la Voluntari, precum și o școală postliceală ce-i poartă numele, o editură și o fundație. În plus, a ctitorit o mănăstire de maici în Pipera, precum și o biserică în Voluntari.
În anul 2019, patronul clinicii la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia s-a confruntat cu o serie de complicații pulmonare.
Ce au transmis reprezentanții Clinicii Nera, după decesul lui Petrică Mîţu Stoian
După decesul lui Petrică Mîțu Stoian, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a demarat un control la Clinica Nera, urmând să fie făcute verificări și la cele două unități medicale unde interpretul de muzică populară a ajuns după ce starea lui de sănătate s-a înrăutățit.
Reprezentanţii Clinicii Nera au transmis că vineri, 5 noiembrie, când a sosit la ei, Petrică Mîțu Stoian avea valori în limite normale ale parametrilor fiziologici ca să urmeze o terapie cu oxigen hiperbaric. Astfel, i-au fost stabilite 15 şedinţe de terapie, dar artistul nu a apucat să facă niciuna dintre ele.
”În cadrul consultaţiei preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric. A urmat procedura de testare la presiune şi oxigen şi s-a stabilit o cură de 15 şedinţe de terapie cu începere de-a doua zi. Seara a mers la masă, s-a plimbat puţin prin complex şi apoi a mers să se odihnească în camera unde era cazat; starea dumnealui a fost bună pe toată perioada aceasta.
Spre dimineaţă, medicul a fost chemat pentru hemoptizie. Domnul Petre Mîţu Stoian a fost transportat cu salvarea la CG SP Oraviţa. Acolo a primit tratament cu O2 şi substanţe perfuzabile specifice care a oprit tusea şi hempotizia; Pacientul s-a simţit bine în tot acest timp, a dorit să se întoarcă la Clinică, dar din prudenţă a acceptat să rămână pentru investigaţii suplimentare.
Ulterior a fost trimis la Reşiţa pentru evaluare imagistică. Clinica a constatat mai târziu că starea domniei sale a continuat să fie una stabilă la SP Reşiţa şi că abia după ora 13.00 starea lui s-a agravat”, au transmis luni reprezentanții Clinicii Nera.
Reprezentanții centrului medical au mai transmis că nu administrează medicaţia cronică a pacienţilor săi și că acest lucru este în responsabilitatea pacienţilor şi a aparţinătorilor acestora. Aceștia au adăugat că tratamentul cu oxigentul hiperbar mai ales în dozele mici de testare a toleranţei nu poate să crească valoarea INR (anticoagularea sângelui).
”Eventualele barotraume ce pot fi posibil atribuite expunerii mediului hiperbar apar obligatoriu în timpul sau imediat după încheierea şedinţei. La valori INR 6-7, constatate la SP Reşiţa, hemoptizia poate apare şi spontan sau după un episod de tuse severă şi reprezintă o complicaţie directă a tratamentului necontrolat cu anticoagulante, tratament administrat înainte de sosirea la clinică.
În clinica Nera au fost tratate mai bine de 600 de persoane cu un total de peste 4.000 de terapii hiperbare efectuate de la începutul activităţii”, au mai transmis reprezentanţii Clinicii Nera unde a mers Petrică Mîțu Stoican înainte de a deceda.
În urma decesului interpretului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Procurorii desfășoară o anchetă cu privire la moartea artistului la Spitalul Județean Reşiţa, după internarea de la Clinica Nera. Cântărețul s-a stins din viață sâmbătă seara, la 61 de ani, și a fost înmormântat miercuri, la cimitirul Ungureni din Craiova. Vezi AICI dezvăluirile unei asistente despre Petrică Mîțu Stoian!