Cele mai importante 5 invataturi ale lui Arsenie Boca, pentru Postul Pastelui

Parintele Arsenie Boca a enuntat o serie de reguli impuse in Post, de care credinciosii ar trebuie sa tina cont.

Postul Pastelui 2020. 5 sfaturi ale lui Arsenie Boca

Alimentatie retinuta

„Postul cu masura sau mancarea odata in zi (a nu se satura). Mancarea sa fie de un singur fel, din bucate neinsemnate si care se gasesc fara bataie de cap si pe care nu le pofteste sufletul.

Sa manance in fiecare zi un fel cu infranare. Vinul e folositor la batranete, la neputinta si la frig si atunci putin. Iar la tinerete, la caldura si la sanatate mai buna este apa – dar si aceasta putina, caci setea e mai buna decat toate poftele trupesti”. (Cararea Imparatiei, Editura Charisma, 2007).

”Postul ne ajuta sa ne intalnim cu Dumnezeu si de a avea parte de iubirea lui Dumnezeu, de castigarea Impara­tiei Sale, de a vedea lumina dumnezeiasca de care au avut parte mucenicii.

De pilda, Sfantul Stefan care, „fiind plin de Duh Sfant si privind la cer, a vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu!”
Post si rugaciune

„Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine. Postul si rugaciunea sunt doua mijloace prin care curatim firea de patimi. Toti oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu si-au smerit sufletul cu rugaciune si post.

Si Iisus a postit 40 de zile punand postul incepatura a vestirii imparatiei lui Dumnezeu, desi Lui nu-I trebuia, fiind nepatimas. Cu trupul insa nu putem trata decat prin post.

El nu stie si nu recunoaste convingeri. De aceea el trebuie uscat, incet si cu socoteala, fiindca in mocirla uscata porcii patimilor nu mai vin sa se scalde. Ochii vad lucrurile, mintea vede gandurile. Postul curateste ochiul, rugaciunea curateste mintea”. (O sinteza a lucrarii Parintelui Arsenie Boca).

Postul infraneaza patimile

„Cum sa postim? Iata si masura pe care au vazut-o toti Sfintii Parinti. Lepadarea de carne, grasimi si infranarea de la saturare. Si e drept ca una este foamea si alta este pofta: una-i trebuinta si alta e patima, si patima trebuie ucisa. (…) Vremea postului trebuie sa fie si infranare trupeasca pentru soti”.

„Nu mananci carne de porc, dar carne de om mananci: clevetind, muscand cu gura, osandind cu vorba si ucigand cu gandul. Postul nu e, mai ales in crestinism, numai un regim al stomacului”, (Cuvinte vii – Parintele Arsenie Boca – Editia a doua, Editura Charisma, 2006)