Ce pensie are Ion Iliescu. Cât primeşte pentru contributivitate şi cât este pensia specială

Ion Iliescu, fostul președinte al țării şi primul om care a condus România după îndepărtarea regimului comunist, are o pensie destul de importantă.

Ion Iliescu are o pensie care îi asigură un trai liniştit, dar ar putea avea ceva probleme dacă parlamentarii se decid, în cele din urmă, să taie pensiile speciale. De-a lungul timpului, Ion Iliescu a deținut mai multe funcții importante, ceea ce înseamnă acum și o pensie pe măsură.

Ion Iliescu, pensie de aproape 2.000 de euro pe lună

Ion Iliescu încasează o pensie de 3.916 lei, dar beneficiază și de o indemnizație pentru ocuparea funcției supremă în stat, în valoare de 5.331 de lei. Astfel, fostul preşedinte al României încasează aproape 2.000 de euro pe lună, bani care îi asigură o bătrânețe liniștită. Conform ultimei declarații de avere, Ion Iliescu deținea și un apartament în Capitală. Acesta a fost cumpărat în 1996. De asemenea, fostul președinte a precizat că are și nu mai puțin de 16 tablouri ale unor pictori români și mici obiecte de artă, scrie Fanatik.

Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, a dezvăluit în 2019 ce pensie ia lună de lună de la statul român. „Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață… Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2.000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”, spunea Nina Iliescu.

 

Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949. A mers apoi să studieze mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, după care a urmat o specializare la Institutul Energetic al Universității din Moscova.