Ce ar putea păți șoferii români care își împrumută mașinile altor persoane. Toți conducătorii auto trebuie să afle asta
Nu de puține ori, șoferii români încredințează mașina personală sau de serviciu altor persoane, cum ar fi rude, prieteni sau apropiați. Din dorința de a face un bine, acest obicei i-au putea costa scump în curând, potrivit MAI. Toți conducătorii auto trebuie să afle ce riscă dacă mai fac asta.
Nu vei mai avea voie să dai mașina personală altei persoane
Conducătorii auto care își împrumută autoturismul altor persoane fără să comunice acest lucru oamenilor legii riscă o sancțiune mult mai dură. Astfel, în cazul în care politiștii de la Rutieră opresc mașina în trafic și la volan nu te afli tu, ci un „șofer de ocazie”, tu vei avea de suferit cel mai mult. La cererea Poliției trebuie să dai datele celui care își conduce mașina, potrivit unui proiect OUG pentru modificarea Codului rutier.Șoferii care dau cheile mașinii unei rude sau unui prieten trebuie să știe că, în calitate de proprietari ai autoturismului, vor suferi din perspectiva factorului bonus/malus în cazul în care cel aflat la volan este implicat într-un accident sau dacă este prins conducând sub influența alcoolului.
MAI vrea să schimbe Codul rutier
Autoritățile române vor stabili și un termen minim de răspuns la solicitare, precum și ce date trebuie comunicate efectiv. Potrivit oamenilor legii, lipsa unui termen minim de răspuns și a indicării precise a datelor personale care trebuie comunicate sunt deficitare în legislație si trebuie corectate.
„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.
Măsura ar urma sa fie aplicată pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând autoturismele altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un om al legii. Ca să fie valabil, proiectul MAI trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.