Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Secretul unui gust senzațional

Bucătăria românească tradițională are multe bucate alese, însă cu siguranță în top 3 vor rămâne sarmalele, făcute așa cum doar bunica știe, de ți se topesc în gură.

Foarte important de știut pentru ca sarmalele să fie bune și gustoase este cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale. Marele secret este să știi cât orez vine pus la un kilogram de carne pentru a nu risca să-ți iasă sarmalele prea moi sau, din contră, prea tari.

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Orice bucătar știe formula

Orice bucătar știe că la 1kg de carne pentru sarmale se pun 100 g orez sau, așa cum îi mai spun bucătarii „regula lui 10%“. Adică în cazul în care trebuie să faceți mai multe sarmale, la 2 kg de carne pentru sarmale, puneți 200g orez, la 3 kg de carne 300 g de orez și așa mai departe. Improtant este să respectați „regula lui 10%.

Pentru rețeta de sarmale ca la bunica aveți nevoie de 1 kg de carne tocată de porc și de vită, 100 g orez, 3-4 kg varză acră, asta în funcție de câtă varză vreți să puneți printre sarmale, ceapă, ulei pentru prăjit, costiță afumată, 3-4 linguri de bulion, câteva frunze de dafin, cimbru, mărar, sare și piper.

Varza se curăță de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va pune carnea. În cazul în care varza este prea acră sau prea sărată, frunzele trebuie spălate într-una sau mai multe ape. De obicei, buncia folosea apă calduță.

farfurie cu sarmale și mămăligă

Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Atunci se adaugă orezul spălat în prealabil. Amestecul se lasă la foc mic două minute, având grijă să amestecați continuu pentru a n use prinde.

Carnea tocată se pune într-o oală mare, apoi se adaugă ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat și mărar tocat. Se mai pune la acest amestec și o ceșcuță de apă rece. Marele secret al acestei căni cu apă este acela că frăgezește carnea.