Când va deveni obligatoriu certificatul verde la muncă. Anunţul făcut de Raed Arafat

Raed Arafat vine cu detalii despre cetificatul verde. Când ar putea să devină documentul obligatoriu la muncă? Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut anunțul.

Raed Arafat, detalii despre certificatul verde: când va deveni obligatoriu la muncă?

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a declarat în cursul zilei de vineri că nu i se pare normal ca un vizitator într-o instituție publică să i se ceară certificatul verde de către un angajat nevaccinat. Cu toate astea, a revenit în prim-plan cu ideea că restricționarea dreptului la muncă se poate face doar în Parlament.

Raed Arafat a anunțat în cursul zilei de vineri că dovada vaccinării sau a trecerii prin boală validată de documentul în cauză este obligatorie aproape peste tot. Oficialul regretă că restricția nu a putut fi momentan aplicată și în ceea ce privește prezența la locul de muncă.

„La instituţiile publice, la angajaţi doar prin lege putem impune anumite reguli şi din câte ştiu e un proiect de lege depus. Se va aranja acolo cu o anumită categorie de angajaţi care trebuie să aibă fie vaccin, fie test periodic.

În clădirile publice, persoanele care vin în vizită, vizitatorii, cei care vor să intre, trebuie să prezinte certificatul verde unde intră şi testatul. Adică vreau să rezolv o problemă într-o instituţie publică, nu vreau să mă vaccinez, nu sunt trecut prin boală, mă testez.

Nu vreau nici să mă testez, nu intru. Ai soluţia să prezinţi testul înregistrat în aplicaţie, care este soluţia normală, vorbim de certificatul verde. Dacă prezinţi testul separat, cu cod QR, cu tot, poate că se ia în considerare, dar în mod normal trebuie să fie înregistrat în aplicaţie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară.

Ce se întâmplă în mediul privat?

În mediul privat, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleași reguli ca la instituțiile publice. Acesta a declarat că vizitatorii care vor să tranziteze clădirea de birouri intră dacă sunt vaccinați, trecuți prin boală sau testați în ultimele 48 de ore pe un test antigen ori în ultimele 72 de ore cu un test PCR. Dacă un cetățean refuză să prezinte certificatul, nu intră.

„La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleaşi reguli ca la instituţiile publice. Adică vizitatorii care vor să intre în clădirea de birouri care are sute de oameni intră dacă sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi în ultimele 48 de ore pe un test antigen, în ultimele 72 de ore cu un test PCR.

Firmele de pază pot să facă verificările. Dacă refuză un cetăţean să prezinte certificatul, nu intră. Dacă insistă, se cheamă ordinea publică, Poliţia, Jandarmeria. Asta e regula”, a declarat Raed Arafat.

„Trebuie legiferat prin lege”

Întrebat despre controlul unui astfel de document la locul de muncă, Raed Arafat a precizat:

„Nu este normal (ca la intrarea într-o instituţie un vizitator să fie controlat de certificat de un angajat nevaccinat – n.r.) dar, din păcate, legal, nu poate fi impusă decât prin lege partea cealaltă pentru că este dreptul la muncă, pentru că dacă nu are certificat şi nu vrea să îl facă, înseamnă că îl dai afară.

Şi atunci trebuie legiferat prin lege, nici prin OUG nu merge, decât partea aceea cu intrarea ca măsură de sănătate publică se poate intra. Asta a fost interpretarea juriştilor. La Parlament trebuie făcută şi a fost depus proiectul (…). Este în regim de urgenţă şi ar trebui să treacă repede”, a mai declarat Arafat care a lăsat să se înțeleagă că acest demers ar urma să apară în viitorul apropiat.