Bărbat din Galaţi, informat prin SMS că are Covid-19, deşi nu şi-a făcut testul

Un bărbat din Galaţi a fost informat prin SMS că are Covid-19 în ciuda faptului ce acesta nu si-a făcut testul. Bărbatul a mers la o clinică pentru nişte analize obişnuite însă după câteva ore a primit un SMS în care i se spunea că este infectat cu noul coronavirus şi trebuie să stea închis în casă. Mai mult decât atât, în mesaj se menţiona să sune la numărul unic de urgenţă 112 dacă se simte rău.

Bărbat din Galaţi, informat prin SMS că are Covid-19

Culmea testului Covid-19 vine de această dată din oraşul Galaţi. Un bărbat din oraşul de pe Dunăre a fost anunţat prin SMS că este infectat cu SARS-COV2, deşi nu făcuse niciodată testul.

Omul a mers la o clinică particulară pentru un set de analize medicale obişnuite, fără legătură cu noul coronavirus. După câteva ore însă, a primit pe telefon un mesaj, potrivit căruia are Covid-19, trebuie să stea în casă şi să sune la 112 dacă se simte rău.

Bărbatul a mers dimineaţa la clinica particulară, conform trimiterii de la medicul de familie. Nici vorbă de COVID-19, pentru că pacientul are nevoie de alte analize pentru o cu totul altă afecţiune. Aproape de miezul nopţii, însă, a primit un SMS care i-a dat viaţa peste cap.

“Mi se comunică că am ieşit pozitiv – testul meu este, care test, nu ştiu, că eu nu am niciun test COVID – că am ieşit pozitiv şi mi se recomandă să stau în casă şi, dacă mă simt mai rău, să contactez medicul de familie”, a spus Răzvan Postolache, pacient.

Şocat, bărbatul a cerut explicaţii, pentru că nu făcuse niciodată testul pentru SARS-COV-2. Aşa a aflat că toate unităţile medicale, de stat sau particulare, introduc rezultatele testelor pentru COVID-19 în aceeaşi platformă, care îi anunţa automat pe pacienţi prin SMS. Cu toate acestea, nici cei de la DSP Galaţi nu îşi explică de ce a primit pacientul respectivul mesaj.

“Persoană în cauză a fost căutată în platformă Coronoforms – şi la înregistrările cu persoane cu test pozitiv, şi la persoanele cu test negativ. Dumnealui nu figurează nicăieri. Ori cineva s-a folosit de numărul de telefon al dumnealui, ori, la laboratorul unde dumnealui şi-a făcut analize, dintr-o greşeală, i-a fost notat numărul de telefon pe un alt formular”, spune Liliana Iordachescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.

Reprezentanţii clinicii particulare au transmis un punct de vedere

Reprezentanţii clinicii particulare au transmis un punct de vedere prin care au explicat că au demarat o serie de investigaţii, dar până acum nu au fost identificate “indicii legate de un posibil incident de securitate.”

Tot în comunicat se precizează că trimiterea unor astfel de mesaje către pacienţi nu face parte din practicile clinicii medicale.

“Au negat că ei au trimis al doilea SMS, au spus că nu le aparţine, dar e foarte ciudat că… de fapt de unde ştie cine a trimis SMS-ul, oricine ar fi, că eu, pe data de 2 noiembrie, m-am dus să îmi fac analize”, mai declară pacientul.

Acest scenariu lasa loc însă şi altor interpretări: dacă mesajul cu rezultatul pozitiv îi era adresat altei persoane, înseamnă că altcineva, care are COVID-19, sta liniştit, fără să ştie că este bolnav.

Cazul bărbatului găsit pozitiv fără să fi făcut testul COVID vine la câteva zile după o altă încurcătură, apărută tot la Galaţi. Atunci, un bărbat a aflat printr-un mesaj de la DSP că e pozitiv, la doar câteva ore după ce testul COVID pe care îl făcuse a demonstrat exact contrariul.